Weg met de consultants, daar zijn de procesbegeleiders

Een oproep tot “analoog sharen”.

Een beetje radicaal en rebels? Misschien, maar van Herman Konings mocht het. Want we betreden het tijdperk van de roos: ROSA.

“Weg met de consultants. Daar zijn de procesbegeleiders” past naadloos in ROSA. Het is Radicaal omdat consultants overboord mogen worden gegooid of zich tenminste moeten omscholen tot procesbegeleiders. Weg met de zogenaamde autoriteit. Iedereen kan mee aan het stuur zitten. Kiezen voor processen is ook kiezen voor openheid, beter nog: Openhartigheid. Wij willen kansen zien in plaats van problemen. We willen meer “ja ens” in plaats van “ja maars”. Het gaat ook over Samenhorigheid. Want we zoeken in groep naar oplossingen en ondernemen actie. Samen zijn we sterker en creatiever. En ja, het is ook Aanstekelijk. Om met 10 mensen 300 ideeën te bedenken, heb je aanstekelijke mensen nodig, een aanstekelijk proces en een aanstekelijke procesbegeleider.

Analoog sharen.

Redenen genoeg om het over “analoog sharen” te hebben. Vrij vertaald: het delen van ideeën in de échte wereld en daar liefst actie aan koppelen. “Sharing is caring”. Soft? Ik vind dat niet soft.

Samen ideeën zoeken voor een uitdaging of samen oplossingen zoeken voor een probleem en dit omzetten in actie, onder welke vorm dan ook, is een verhaal dat verschuift van problemen naar oplossingen, van analyse naar actie. Van praten naar doén.

Ik ken iemand die er al een half leven heeft opzitten met creatieve consultants en specialisten. Allemaal top in hun vak en heel creatief. Maar ook met de onhebbelijke gewoonte enkel overtuigd te zijn van hun eigen gelijk. Een brainstorm in veel reclamebureaus, tv-stations of andere creatieve hotspots is vaak geen proces om samen een goede oplossing te vinden, het is het moment waarop de haantjes strijden om hun idee er door te krijgen. Het is een strijd. Terwijl de beste ideeën net ontstaan als een groep open mensen samen alle kansdomeinen exploreert en zo mooie parels naar boven vist. Eerlijk gezegd: vaak zijn die ideeën stukken beter en zeker en vast meer gedragen dan die van het hanengevecht.

De beste ideeën zijn gedeelde ideeën omdat ze iedereen tot actie aanzetten.

Samen.

Laat me zo eens wat gedeelde ideeën geven die mijn verhaal illustreren.

Samen het mobiliteitsprobleem aanpakken.

Zelf heb ik samen met een groep werknemers van het industrieterrein Ravenshout de Ravenshoutbrigade opgericht om het mobiliteitsprobleem aan te pakken. Hieruit kwamen 6 concrete acties om de werknemers te sensibiliseren tot duurzame mobiliteit.

Samen aankopen, besparen en consumenten versterken.

Het “samen aankopen van energie” is een moderne vorm van de coöperatieve gedachte. Samen staan we sterker en kunnen we de vrije markt in ons voordeel laten werken. Ook de “Voedselteams” kopen samen verse producten aan bij lokale producenten en maken zo een duurzame landbouw mogelijk.

Samen iets veranderen in je buurt.

“Buiten Gewone Buurt” is een project van de Koning Boudewijn Stichting waarbij buurtbewoners die iets mét de buurt willen realiseren gesteund worden. “Wij bouwen een wijk” is dan weer een Nederlands project waarbij de inwoners van een wijk een wijkbudget krijgen om samen iets te veranderen. Dit project bestaat nu ook in Gent.

Samen reizen en plekken delen.

Met “couchsurfing” kun je bij meer dan 2 miljoen mensen in heel de wereld gratis overnachten. Samen vormen zij het grootste hotel ter wereld. Met “Taxistop” en aanverwanten kun je dan weer goedkoop reizen en nieuwe mensen ontmoeten.

Samen de wereld verbeteren en duurzame keuzes maken.

“Ecoteams” zijn groepen van mensen die in een aangename sfeer milieuvriendelijker willen leven. In “Klimaatwijken” wekken de mensen van een wijk samen duurzame energie op en besparen ze energie. “Liefde in de stad” is een Nederlands idee waarbij kunstenaars de mensen uitdagen om beter met elkaar om te gaan.

Samen in vraag stellen, protesteren en streken uithalen.

“Carrotmob” organiseert “de omgekeerde boycot”. In plaats van winkels aan te klagen of te negeren, kopen consumenten hun producten massaal aan bij een bepaalde winkel. De eigenaar belooft dan om zijn winkel groener te maken met de extra winst. “Wonder” haalt dan weer streken uit voor een betere wereld, zoals Sinterklaassnoepjes leggen in de schoenen aan een moskee.

Samen andere systemen opzetten.

Met een “complementaire munt” worden alternatieve betaalmogelijkheden opgezet om de economie te veranderen. Met “crowdsourcing” zet je de massa aan het denken of zelfs aan het schrijven van een boek zoals “Wij weten meer dan ik”.

Het is slechts een greep uit de talrijke initiatieven die mensen wereldwijd nemen om samen goede ideeën te bedenken en projecten te realiseren.

Procesbegeleider: een job met een toekomst.

Een consultant, of in mooi Nederlands “adviseur”, is iemand die zijn of haar kennis ter beschikking stelt van een organisatie, een bedrijf, een politicus of een partij. Adviseurs zijn de bollebozen van deze wereld. Per definitie is het ook altijd een verhaal van boven naar beneden. De alwetende consultant laat zijn of haar licht schijnen over de wereld en de wereld aanvaardt het of negeert het.

Maar is die wereld nog wel onze wereld?

Nee. Deze wereld is Radicaal, Openhartig, Samenhorig en werkt Aanstekelijk.

Ik pleit dan ook voor minder consultants en meer procesbegeleiders. Want een procesbegeleider vertrekt van een wit blad en vult het samen in met vele mensen. De hele wereld laat dus haar licht schijnen. Het is een proces van beneden naar boven. Een verhaal van participatie en dus ook van emancipatie. Een verhaal van samen.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat veel mensen samen meer kunnen bereiken dan ieder voor zich. Iedereen is creatief. Kwestie van het eruit te krijgen. En dan komen de procesbegeleiders op de proppen. Niet om te zeggen hoe het moet en wat het resultaat zal zijn. Nee, om te begeleiden tot de beste ideeën naar boven drijven die gedragen worden door een zee van mensen.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Participatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s