Generatie “O”

Ze gebruiken drugs, drinken zich te pletter in het weekend en beginnen veel te vroeg aan seks. Zonder condoom dan nog. Of nog: ze zijn burgerlijk, willen absoluut een 9 to 5-job en zijn apathisch tegenover de rest van de wereld.

Ziedaar, heel kort samengevat, een paar portretten van ‘de Vlaamse jongeren’ die de voorbije weken in de media verschenen. Same old, same old. Eigenlijk is er in de beeldvorming van jongeren al decennia aan een stuk amper iets veranderd. Voor de één te braaf, voor de ander te wild. De burgermannetjes en –vrouwtjes, de losbollen, de stereotypen zijn van alle tijden.

Maar er was ook nieuws te rapen. Drie vierde van de ruim 5.500 jongeren die werden ondervraagd in het kader van het Jongerenpact 2020, een initiatief van Vlaams jeugdminister Pascal smet gelooft dat ze het verschil kunnen maken. ‘Optimisme is het nieuwe verzet’, kopte De Morgen. Moeten we de zogenaamde Generatie Y omdopen tot Generatie O?

Ironisch genoeg is het een man van 94 die de ziel van de hedendaagse jongeren het best weet te vatten. De Franse verzetsheld Stéphane Hessel raakte met zijn pamflet Indignez-Vous een uiterst gevoelige snaar bij een hele generatie. Jongeren zijn kwaad, jongeren raken verontwaardigd. Over de vraatzuchtige banken, over ‘de markten’ die hele landen de armoede in duwen, over een gebrek aan kansen en waardering in hun eigen stad. Maar ze hebben niet alleen de titel onthouden van Hessel, ze hebben ook verder gelezen: ‘Wie aan de kant blijft staan, bereikt niets.’ Ze zetten hun boosheid en verontwaardiging om in engagement. In optimisme.

Op onze stadslijst PRO Genk staan acht jongeren – drie vrouwen en vijf mannen, van alle mogelijke achtergronden – tussen 19 en 29. Op prominente plaatsen. En we hebben nog veel meer jongeren moeten teleurstellen omdat de lijst propvol zat. Geloof me, dat is ooit anders geweest, ik herinner me verkiezingen waar we moesten smeken om toch maar een paar jonge gezichten op onze lijst te kunnen zetten. Ik hoor het ook van partijgenoten in andere steden en gemeenten, ik merk het aan de groeiende ledenaantallen van onze jongerenpartij Animo: politiek is opnieuw aantrekkelijk. sp.a is opnieuw aantrekkelijk. Tot spijt van wie het benijdt.

Jongeren geloven niet in het fabeltje dat je als politicus niets meer gerealiseerd krijgt, dat je geen steen meer verlegd krijgt. Ze zien de politiek als dé plek om het verschil te maken. Dé plek om iets te doen met hun verontwaardiging. Dé plek om hun engagement te vertalen in actie. Dé plek om minstens hun eigen stad te veranderen, in afwachting van de rest van de wereld. Wij geloven in onze jongeren. Partijen die niet vernieuwen, sterven uit. Steden die niet vernieuwen, sterven uit. We geven de jongeren alle kansen, het is aan hen om die kansen nu te grijpen. Politiek is af en toe frustrerend, het gaat zelden zo snel en zo makkelijk als je zelf zou willen. Het jonge geweld zal vaak met zijn kop tegen de muur lopen. Maar als ze er hard genoeg tegen blijven knallen, valt de muur uiteindelijk wel om.

De wijze Hessel spoort jongeren aan om de politiek vooral niet de rug toe te keren. In plaats van zich te laten domineren door politieke partijen, raadt hij hen aan om die partijen te heroveren. Dat is ook wat ik onze Genkse jongeren inpeper: wees vooral geen ja-knikker, durf tegen de stroom in te roeien en overtuig zoveel mogelijk mensen van je overtuiging. Dan is niets onmogelijk. Echt niets.

Dus aan de optimisten van Generatie O: hou u vooral niet in. Irriteer ons, enerveer ons, jaag ons op, maak ons het leven zuur. We hebben niets liever.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Jongeren en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s