De G360

afficheGisteren kreeg ik bericht van Yasmine, één van de medewerkers van de G360: “Had net een Genkse mama aan de lijn. Haar 10-jarig zoontje wou ook mee nadenken over de toekomst van zijn stad. Zowel mama als zoon zijn morgen van de partij.” Dat is de spirit en ook de bedoeling van de G360. Zoveel mogelijk verschillende Genkenaren laten nadenken over hun toekomst. Participatie is mijn ding. Daarom vond ik ook dat we bij het opstellen van de beleidsplannen voor 2014-2019 een participatieproject moesten organiseren. Dat werd deze G360.

Niet minder dan 379 Genkenaren zullen vandaag en morgen mee denken over de toekomst van hun stad. Een zeer diverse groep mannen en vrouwen, jong en oud, etnisch even kleurrijk als Genk zelf. Dat is geweldig en nodig. Want meer dan ooit heeft Genk de sterke schouders, het talent en de ijver van al haar inwoners nodig. “Vraag niet wat Genk voor jou kan doen, maar wat jij voor Genk kunt doen.” Daarom hadden we de lat ook hoog gelegd: minstens 360 Genkenaren overtuigen om mee te denken aan de start van het beleidsplanningsproces. Als schepen van participatie ben ik dan ook heel fier dat maar liefst 379 mensen zich hebben ingeschreven. Ook het intern proces binnen de stad is geslaagd. 47 medewerkers van de stad hebben zich spontaan aangemeld om de processen te begeleiden. Ze zijn voorbereid er klaar voor.

Genk is een diverse stad, maar het is niet altijd even gemakkelijk om op de verschillende activiteiten een divers publiek aan te trekken. Dat vraagt focus en inspanningen. Maar ook daarin zijn we met de G360 geslaagd. We wilden zoveel mogelijk diversiteit rond de tafels. Dat is gelukt. 59% zijn mannen, tegenover 41% vrouwen. 56% van de deelnemers is tussen de 30 en de 50 jaar oud. 22% is jonger dan 30 tegenover evenveel 60-plussers. Ook wat betreft etnische origine scoort de groep goed. Zo zijn bijvoorbeeld 14,9% van de deelnemers van Italiaanse origine, 13% heeft Turkse en 5,6% Marokkaanse roots.

Dankzij een goed voorbereid proces zullen we – mijn ervaring als brainstormbegeleider weet dat – honderden ideeën verzamelen. Die zullen een antwoord bieden op vragen als “hoe kunnen we jongeren en jonge gezinnen in Genk houden en aantrekken?” Of “hoe kunnen we de Genkse arbeidsmarkt versterken?” Of ook nog “hoe maken we van Genk een écht duurzame stad?” Dromen, ideeën en meningen van de Genkenaren zelf, dat zoeken we. Want zij weten beter dan wie ook wat goed is voor hun eigen straat, wijk of stad. Voor hun gezin, hun buren en hun vrienden.

Die dromen, ideeën en meningen worden verwerkt in de beleidsplannen voor de nieuwe legislatuur (2014-2019). De komende maanden verwachten we nog meer input, onder meer van de verschillende adviesraden. Maar ook mensen die we vandaag en morgen ontmoeten, hopen we nog een paar keer te kunnen betrekken. Tegen juli willen we landen met een beleidsplan dat klaar is voor goedkeuring door de gemeenteraad. In september nodigen we de Genkenaren nog eens uit om het uiteindelijke plan voor te stellen en te toetsen aan wat zij zelf de prioriteit vinden voor 2014.

Gisteren zat ik in de tribunes van KRC Genk, waar we onze G360 vandaag en morgen organiseren. Het was een ontzettend spannende match tegen Anderlecht. Genk haalde het na strafschoppen. Dat typeert ons. Als de nood het hoogst is zetten wij onze schouders eronder. Dan knokken wij voor onze toekomst. Ik ben er zeker van dat de 379 Genkenaren dat vandaag en morgen ook zullen doen in dit mythische stadion. Met ideeën en suggesties voor de toekomst van hun stad.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s