Ciao Bella! Internationale vrouwendag in Genk.

IMG_1074Met Bella! vieren we vandaag internationale vrouwendag in Genk.  Want waar beter dan in Genk kunnen we internationale vrouwendag vieren?  Nergens is de bevolking zo internationaal als in Genk. In Genk leven, wonen en werken vrouwen afkomstig uit heel Vlaanderen, uit heel België, uit heel Europa en uit heel de wereld.  Dat maakt Genk Genk.  Dat maakt van ons Genkse vrouwen.

Gisteren zag ik een cartoon in de krant.  “Als het vandaag vrouwendag is”, vraagt een man aan zijn vrouw, “zijn die andere 364 dagen dan mannendagen?” Ja, in de meeste gevallen nog wel. We kunnen er niet omheen.  Mannen verdienen meer dan vrouwen.  Dit jaar zullen we tot 20 maart moeten werken om even veel verdiend te hebben als mannen vorig jaar.  Er staan nog altijd zeer weinig vrouwen aan de top.  “Slechts 6 op de 27 bestuurders van de Universiteit Hasselt zijn vrouwen” zag ik gisteren ook in de krant.  En het zijn nog altijd de vrouwen die parttime gaan werken of thuis blijven als er kinderen komen.  Dat maakt vrouwen zwak.  Want vrouwen die niet gaan werken zijn afhankelijk van hun man.  En wat gebeurt er als die man wegvalt?  Armoede.  Alleenstaande moeders maken veel meer kans om in de armoede te belanden dan om het even wie.

En dan word ik triest als ik de cijfers in Genk zie.  Slechts 1 op 2 vrouwen in Genk werkt.  Dat is een ramp.  Vrouwen, maar ook hun gezinnen, zullen slechts vooruit komen in het leven als ze werk hebben.  Als ze voor zichzelf en ook financieel mee voor hun gezin kunnen zorgen.  We moeten niet alleen de Genkenaren aan het werk krijgen, we moeten ook meer Genkse vrouwen aan het werk krijgen.  Want alleen zo zullen vrouwen gelijke kansen krijgen.  Die kansen moeten ze krijgen en vooral ook grijpen.  In onze maatschappij en vooral ook in Genk hebben we iedereen nodig.  Dus zeker ook de vrouwen.  Jonge vrouwen moeten dus een diploma halen.  Vrouwen moeten aan de slag.  Mannen en vrouwen moeten voor een betere gezins-werk balans zorgen.  Want ook mannen kunnen hun steentje bijdragen in het huishouden.  Ook mannen kunnen koken.  Ik ken er veel die dat veel beter kunnen dan ik.

Koffi Anan, de voormalige secretaris generaal van de Verenigde Naties, heeft naar aanleiding van de internationale vrouwendag gezegd dat de bijdrage van de vrouwen aan de wereld heel groot is.  Het zijn vrouwen in heel de wereld die de economie aan de gang houden, die de schade herstellen nadat mannen oorlog hebben gevoerd, die de zorg aan de gang brengen en dan ook nog eens voor hun gezin zorgen.  Het zijn de vrouwen die de wereld draaiende houden.

Daarom vieren we vandaag vrouwendag in Genk.  Straks, 9 maart 2013, van 14 tot 22 u in de Barenzaal op C-Mine.  Vrouwen en mannen van harte welkom!

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s