Participatie in de Genkse wijken: geen woorden maar daden.

foto: stad Genk

foto: stad Genk

In januari en februari heb ik zes wijktours gedaan.  Door vele Genkse wijken ben ik getrokken. Met de wijkmanagers ging ik op pad. Zwartberg, Waterschei, Sledderlo, Kolderbos en Langerlo, het Centrum en Termien, Winterslag en Boxbergheide. Projecten bekijken, organisaties bezoeken, inwoners ontmoeten. Dit is wel het minste dat je mag verwachten van een kersverse schepen van wijkontwikkeling.

Behalve wijkontwikkeling behoort ook participatie tot mijn bevoegdheden. Dat is niet toevallig want ik vind participatie een belangrijk middel om je stad vorm te geven. Voor mij gaat participatie dan vooral over maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Niet alleen door deel te nemen aan De Genks of de G360, waar je je mening kan geven of anderen om hun mening vraagt. Nee, participatie is ook je steentje bijdragen in je wijk. Het gaat ook om het opnemen van een maatschappelijke taak. Genk heeft vandaag meer dan ooit alle talent, alle ijver en alle ervaring van de Genkenaren nodig. Daarom luidde onze slogan van de G360 ook: “Vraag niet wat Genk voor jou kan doen, vraag wat jij voor Genk kan doen.”

Participatie ontstaat gelukkig vaak vanzelf.  Maar soms heb je ook procesbegeleiders nodig. Mensen die de ervaring, het netwerk en de kennis hebben om participatie te stimuleren en te organiseren. Wijkmanagers vind ik dan ook niet zo’n goed woord. Wijkfacilitators zou de lading veel beter dekken. Met wijkontwikkeling werken we aan de verbetering van de fysieke en sociale leefbaarheid van de 30 wijken en 8 stadsdelen van Genk. En we werken er daardoor aan de verbetering van de sociale cohesie.

Met deze virtuele wijktoer neem ik je graag even mee door Genk. Uit ieder stadsdeel heb ik één voorbeeld gekozen. Stuk voor stuk voorbeelden waarbij participatie een belangrijk middel was om tot resultaten te komen die nodig en gedragen zijn.

1/ Winterslag feest.  Meer dan 20 verenigingen en meer dan 100 vrijwilligers uit de wijk sloegen de handen in elkaar om een tweejaarlijks feest te organiseren waar lokaal talent een podium krijgt. In 2010 telden we 1500 feestvierders. In 2012 al 2500. Vandaag wordt 2014 al volop voorbereid.

2/ Buitenfitness in Nieuwe Kempen.  Nieuwe Kempen heeft een sterk wijknetwerk van verenigingen, bewoners en wijkpartners zoals het buurtwerk. De laatste jaren is er al hard gewerkt aan de verfraaiing van de volkstuintjes, het volkspark en het groengebied achter de Koning Boudewijnlaan. Met Europese middelen heeft wijkontwikkeling samen met de sportdienst hier nu ook een buitenfitness ingericht. Het is een plek waar de wijkbewoners in de publieke ruimte kunnen fitnessen en elkaar ontmoeten.

3/ De doorgeefwinkel in Waterschei.  De doorgeefwinkel van Monique Meyvis is een bewonersinitiatief dat op gang werd getrokken met een wijkbudget. Hier wordt degelijke kleding voor een halve euro “doorgegeven”. Duurzaamheid en een publiek bereiken dat het financieel niet breed heeft gaan hand in hand. Ondertussen zijn de twee donderdagen per maand dat Monique samen met een hele groep vrijwilligers die de winkel open houden ook nog eens een heel fijn buurtontmoetingsmoment geworden.

4/ Het trapveldje in Gelieren Noord.  In 2012 werd door een aantal jongeren uit de buurt een trapveldje in gebruik genomen. De jongeren wilden een plek waar ze wat tegen een bal konden trappen en wijkontwikkeling faciliteerde de gesprekken tussen de jongeren en de buurtbewoners. Dit jaar gaan we voor de verdere ontwikkeling en evaluatie opnieuw samen zitten met de buren en de jongeren.

5/ De ambassadeurs voor een brede leer- en leefomgeving in Kolderbos.  In de wijk Kolderbos zijn heel wat bewoners ambassadeurs geworden voor talenten en passies. De kinderen van de wijk kunnen er in workshops aan de slag gaan bij een lokale kapper, een onthaalmoeder, een schoonheidsspecialiste, een denksportkampioen, een toneelspeler… Zo kunnen de kinderen al doende zelf hun eigen talent en passie ontdekken.

6/ De aanhangwagens van Sledderlo.  Een deel van het masterplan LO2020, waarbij de wijk Nieuw Sledderlo ruimtelijk grondig werd aangepakt, bestond ook uit het inrichten van de gezamenlijke binnentuinen. Tot dan werden ze vooral als parking gebruikt. Voor de auto’s zijn nu plaatsen op straat voorzien. Maar de inwoners gaven zelf aan dat ze voor hun aanhangwagens ook wel een plek konden gebruiken. Zo hebben ze samen met de ruimtelijke planners een oplossing gecocreëerd. Op iedere binnentuin is nu plaats voor drie tot vier aanhangwagens mét een gebruiksovereenkomst.

7/ Het verenigingenplatform in Termien.  Onlangs gingen 15 verenigingen van de wijk Termien met hulp van de wijkmanager en het buurtwerk samen zitten om elkaar beter te leren kennen. Er heerste al een tijdje frustratie over activiteiten die samenvielen en dat er zo weinig contact was tussen de verschillende verenigingen. Het resultaat van deze bijeenkomst is nu dat de verenigingen regelmatig samenkomen, samen programmeren en gezamenlijk gebruik maken van de buurtkrant.

8/ De socio-culturele infrastructuur in Bokrijk.  Hier werd een nieuw gebouw opgetrokken waar de jeugdorganisaties en socio-culturele organisaties en hun leden inspraak hadden en het gebouw ook samen zullen gebruiken.

Het zijn één voor één voorbeelden van hoe bewoners de handen in elkaar kunnen slaan en het leven in hun wijk kunnen verbeteren. Daarnaast promoten wij in heel Genk met wijkbudgetten (5 per jaar) en de steun aan straat- en wijkfeesten (respectievelijk 187 en 36 in 2012) dat de Genkenaren in hun wijk en in hun straat de handen uit de mouwen steken.

Participatie in de wijken… Dat is buiten komen, samen komen, de handen in elkaar slaan en uit de mouwen steken. Dat noem ik met een voor sommigen misschien wat ouderwets woord “solidariteit”. Die solidariteit zullen we in deze moeilijke tijden hard nodig hebben in Genk. Het zijn de Genkenaren die het initiatief nemen. Het is de stad die faciliteert. En we zullen dat meer dan ooit blijven doen.

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s