Genkster Squad. Vrouwen gezocht!

genkster quadNet naar “Homey Nie The High” van BLO geluisterd. Zo sterk. Zo Genk. Zo gemeend. Zo uit het hart en uit de buik. Ik ben niet direct een fan van hiphop of rap maar dit is echt de muziek van een groot deel van mijn stad.

Want je kent ze nog wel, de videoclips van eind jaren  negentig en begin tweeduizend. Hiphoppers met veel bling bling rond de nek en heupwiegende ho’s die inhoudelijk maar weinig inbreng leken te geven. In de songteksten stonden ze nochtans centraal. Over hoe ze bedrogen werden, of bedrogen hebben. Over hun schoon gekamde haren en over de broeken die om hun billen spanden.

Dat beeld werd snel doorprikt. Natuurlijk denken de heren achter de microfoon over veel meer na in het leven dan hun misgelopen liefdesescapades. Is hun verheerlijking en verguizing van de vrouwen om hen heen vaak het gevolg van een verstoorde jeugd en een omgeving die hen heeft gemaakt tot wie ze zijn? Dat laatste is waar het om gaat. De teksten en verhalen die van onderuit ontstaan zijn zo krachtig, zo hard. Ze vatten de bittere realiteit samen,  ze gaan over dromen die vanaf dag één gepatenteerd zijn. Maar waar ze toch voor blijven gaan. Die jongens zijn vaak de boodschappers van hun moeder, van hun zussen en hun nichten. Want in tegenstelling tot bovengenoemde groep van kontzwierende dames – die daar trouwens ook niet voor hun plezier staan – worden zij net met veel liefde en ontzag omschreven. Maar het gebeurt slechts zelden dat die sterke vrouwen ook zelf naar de voorgrond durven treden. Hun verhalen zijn nochtans zo kostbaar, minstens even kostbaar als die van hun mannelijke collega’s. Vrouwen die achter de micro kruipen, daar sta ik voor op de eerste rij. Genkse tieners, meisjes, vrouwen die de stad soms aan diggelen willen slaan met hun woorden, maar ‘m toch diep in het hart dragen.

Genkse hiphop en rap is hot. Don Luca zat al in “In de Mix” op Eén met “Ik ga dood aan jou”. En voor de laatste hiphop awards haalden de Genkse rappers niet minder dan 8 nominaties binnen. Rap leeft in Genk. En dat is ook normaal. Genk is gemaakt om te rappen. Wij hebben het kleurtje en het taaltje. En onze jongeren maken er gebruik van om hun angsten, frustraties, dromen en hoop te verwoorden en uit te spreken.

Al een paar weken stond er op het stadsplein voor de Bib – een favoriete hangplek – een caravannetje van Villa Basta voor “Genkster Squad”.Een aantal Genkse rappers van het eerste uur heeft elkaar terug gevonden om de nieuwe generatie Genkse rappers te zoeken en naar voor te stuwen. Vanaf 27 april kunnen ze iedere zaterdagnamiddag aan de slag onder de fietsstalling van Rondpunt 26 onder de begeleiding van Don Luca en Loscobeats.

Ik vind dat die mannen echt ambassadeurs zijn van onze stad. Maar waar zijn die vrouwen? Is rap en hiphop dan alleen een mannenzaak? Nee! In 2007 kende Genk heel even een heel sterk meiden rapduo. Gaia en Asli, allebei 15 jaar, traden toen een paar keer op met Forza Femina. Ik heb onlangs een interviewtje met hen teruggevonden uit het Belang van Limburg. Daar zeiden ze het toen zo: “Het is niet moeilijk om je te uiten in een songtekst. We hebben een nummer over het verschil tussen jongens en meisjes, want heel veel jongens bekijken meisjes nog altijd als een lustobject. En daar kunnen wij écht niet tegen. Iedereen is gelijk en dat willen wij bewijzen.”

Dus, Genkse meiden, pak die microfoon, grijp die beat. Laat van je horen in Genkster Squad.

Joke Quintens

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren, Participatie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Genkster Squad. Vrouwen gezocht!

  1. En ze bestaan! Net zoals Homey niet te high, heb ik ook deze track geproduced: http://www.youtube.com/watch?v=Oi3sM_DFujo

  2. Haha, geweldig :)) Inderdaad, ik sta er dit keer terug op, als de oude garde had ik wel meer vrouwen verwacht. Thanks Kenshin & Joke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s