Over mensen en dieren.

IMG_3743Limburg is in de ban van de paardenbeul. Een griezelig verhaal dat niet enkel de dierenliefhebbers in het hart treft maar zowat iedereen. Dierenwelzijn wordt vaak afgeschreven als een politiek soft thema, niet zo belangrijk, nietig naast de grote issues van de maatschappij. Dat vind ik manifest onjuist. Je moet heus geen kleine boerderij bezitten om het belang van dieren in onze samenleving te erkennen. Een thema dat de mens in dergelijke mate kan beroeren en bewegen, kan onmogelijk afgeschreven worden als onbelangrijk.
 
Wat mens en dier van elkaar onderscheidt is de rede, zin voor beschaving. Een mannetjeskat die en plein public een kattin bespringt, om haar even daarna weer te bedriegen met een andere kattin, dat is de normale gang van zaken. Gelukkig is de homo sapiens (soms) wat verder geëvolueerd.
 
Soms, want in onze omgang met dieren lijkt de wildeman in onszelf soms nog naar boven te komen. Mensen willen een dier omdat ze zich eenzaam voelen, omdat ze denken dat het werkt als bindingsmiddel, omdat ze dat ene hondenras zo graag zien,… Maar zo’n dier heeft veel liefde nodig, structuur en gewoon ook voldoende eten en drinken. Als we in één van die taken te kort schieten, kan dat zware gevolgen hebben. Honden die los op straat rondlopen, niet-gesteriliseerde katten die de kattengemeenschap doen boomen.
 
Hoewel het aantal diersoorten in Genk immens is, sta ik morgen specifiek stil bij de honden en katten die leven en ronddwalen in onze Genkse wijken. Het dierenasiel komt jaarlijks in aanraking met een ontzettend groot aantal katten en honden. Het grootste aantal komt er ‘onbedoeld’ terecht: honden en katten die verdwaald zijn, het dierenasiel brengt ze onder en de baasjes kunnen het dier terug komen ophalen. 36 Genkenaren deden in 2012 effectief afstand van hun hond, 224 honden werden in Genk door de hondenvanger van straat gehaald op vraag van politie, 53 honden werden door particulieren op straat in Genk gevonden. 247 honden werden terug opgehaald door hun Genkse eigenaar, 30 honden vonden een nieuwe thuis bij Genkenaren. 

De cijfers van de katten liggen traditioneel wat hoger: 90 katten (55 volwassen + 35 kittens) werden door hun eigenaar afgestaan aan het asiel, 1 kat kwam binnen om wille van een uithuiszetting met politie, 221 katten (120 volwassen + 101 kittens) werden als zwerfdiertjes gevonden in Genk, 127 katten vonden een nieuwe thuis bij Genkenaren.
 
Die dieren worden daar niet zomaar aan hun lot overgelaten. De medewerkers en vrijwilligers van het dierenasiel zijn de bezielers van de toekomst van die dieren. De dagelijkse verzorging, met hen rennen door de weides, het schoonmaken van de ruimtes,… En de Genkenaren warm maken om een dier te adopteren, hen een nieuwe thuis te geven. Wat ik zo geweldig vind, is dat ze – ondanks de schrijnende toestanden waar ze soms op uitkomen – de nadruk toch leggen op de succesverhalen. De dieren hebben een naam, geen nummer.
 
Mijn aandacht wordt meteen getrokken door een Facebook-bericht waarin Joke, een kattin van 7 jaar wordt voorgesteld. ‘Een slank tijgertje’ dat via het zwerfkattenproject in het dierenasiel terecht kwam. Ik weet niet of ze ondertussen al een baasje gevonden heeft, maar ik doe alvast een warme oproep om haar te adopteren als dat nog niet het geval is. Voor wie het aandurft om een Joke in huis te nemen…
 
Een hondenhok sponsoren doe ik vanaf morgen ook. Symbolisch, maar ook omdat het nodig is. Om te laten zien dat dierenwelzijn in Genk er wel degelijk toe doet.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Over mensen en dieren.

  1. Karin Joris zegt:

    Als gepassioneerd dierenliefhebster kan ik je initiatief om een hondenhok te sponsoren alleen maar toejuichen! Vooral heel erg bedankt voor de aandacht die je besteedt aan het dierenwelzijn in Genk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s