De wind waait voor iedereen.

Wind turbineLimburg wordt klimaat- en CO2 neutraal. Het is makkelijk gezegd. Windenergie is dan een goede oplossing. Maar je moet die windmolens maar gezet krijgen.

In Genk werden 19 windmolens vergund, maar er staan er maar drie. Wanneer de anderen volgen weet niemand.
(de cijfers voor Genk – 32 aanvragen, 19 vergund, 4 geweigerd, 9 in behandeling bij de provincie – er staan er 3….)

Het begint al met de vergunningen. Vogelrichtlijnen, Seveso producten, wiekoverslag, slagschaduw. We hebben dan wel veel ruimte in Limburg maar als je de richtlijnen die door Joke Schauvliege werden opgesteld moet volgen schiet er van die ruimte om windmolens te plaatsen niet veel over. Niet in mijn achtertuin is dus niet veraf. En wat kan je als gemeente doen als de brandweer negatief adviseert of als je milieudienst hetzelfde doet op basis van die richtlijnen. We zouden die richtlijnen dus eens grondig moeten bekijken en evalueren als we willen dat er nog windmolens geplaatst worden.

Maar als die molens dan al vergund zijn dan nog worden ze niet geplaatst. Waarom niet? Wind begint stilaan big business te worden en een lucratief speelterrein voor grote industriële spelers. Hier kunnen we als overheid nochtans optreden door voor een coöperatief model te kiezen. Als socialist ben ik daar natuurlijk een grote voorstander van. Door samen te werken worden we ook samen sterker. Zeker op de energiemarkt en kleinschalig op gemeentelijk niveau kan dit heel goed werken. Laten we windmolens plaatsen waarvan 25% in een coöperatief model worden gestopt. We kunnen hier stadsgronden voor vrijmaken om zo’n windmolens op te plaatsen. Een andere mogelijkheid is dat we ook de energiecertificaten herzien en dat windmolens die in zo’n coöperatief model stappen meer krijgen dan andere uitbaters van windmolens.

De markt komt uit zichzelf niet tot voldoende klantvriendelijkheid en economische efficiëntie. Een te dominante rol voor de overheid bij de productie en de levering van energie zet dan weer de deur open naar politisering of belangenvermenging. In dit vacuüm liggen kansen voor coöperatief ondernemerschap dat het streven naar maatschappelijk welzijn combineert met de klantvriendelijkheid en de efficiëntie van sommige marktspelers.
Het succes van onze groepsaankopen liegt er dan ook niet om. Naast de goedkopere energieprijzen ligt de sterkte van deze formule in de inclusieve benadering en de drempelverlagende werking. Impact op de energiefactuur wordt bereikbaar voor iedereen. Dit sterkt ons in de overtuiging dat coöperatief ondernemen ook wat energieproductie betreft een grotere rol te spelen heeft. Gebruikerscoöperaties, al dan niet ondersteund door lokale overheden, bieden de mogelijkheid om zonder al te grote investeringskost mee zeggenschap te krijgen over onze eigen energieproductie.

Vandaag droppen centrale leveranciers klanten als ze hun factuur niet meer kunnen betalen. Dat gebeurt niet zo snel als mensen afhankelijk worden van eigen productie uit zon of wind aan transparante en voorspelbare prijzen. Bovendien daalt de energieprijs na afschrijving van de investering tot een absolute bodemprijs. In tegenstelling tot onze collectief afgeschreven nucleaire centrales verdwijnt de winst niet in handen van een machtige producent, maar komt ze via de coöperatie rechtstreeks de consument ten goede.

Sp.a heeft vier concrete voorstellen: (Het Vlaanderen van Morgen)

• De energietransitie moet leiden tot een meer diverse energieproductiemarkt. We streven ernaar de helft van onze hernieuwbare energieproductie lokaal door plaatselijke eigenaars (particulieren, boeren, verbruikerscoöperaties,…) te produceren.
• We bieden alle kansen aan lokale verbruikerscoöperaties (eventueel in samenwerking met lokale overheden) die gebaseerd zijn op sterke inspraakmogelijkheden en onderling vertrouwen, met een meer transparante en stabielere prijsvorming tot gevolg.
• We geven omwonenden letterlijk de kans mede-eigenaar te worden van windmolens op land door een voorkooprecht voor omwonenden in te stellen voor een vast percentage van de eigendomsaandelen.
• We zorgen er ook voor dat de wetgeving inzake ruimtelijke ordening aangepast wordt zodat kleine coöperatieve windmolenprojecten ook gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd.

Als we willen dat er meer windmolens in Limburg worden geplaatst en we dus minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, dan zullen we toch dringend oplossingen moeten zoeken. Realistische richtlijnen zodat we meer windmolens kunnen vergunnen. En andere, ook coöperatieve modellen om ze uiteindelijk geplaatst te krijgen.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s