Onze wijken zijn geen boksarena.

RAZ_3817-1Yves Desmet schreef enkele dagen geleden naar aanleiding van de rellen in de Houthalense wijk Meulenberg dat de overheid de handdoek in de ring heeft gesmeten. Zijn analyse is voor een groot deel juist, maar ze vertrekt ook weer van het hardnekkige vooroordeel dat dergelijke wijken een boksarena zijn waar een gevecht op leven en dood wordt gestreden.

Ik woon in zo’n wijk, weliswaar in Genk: Waterschei. Sinds begin dit jaar ben ik ook schepen van wijkontwikkeling. Ik ken onze wijken ondertussen. Ja, er zijn veel problemen. Moet ik ze nog opnoemen? Werkloosheid, uitzichtloosheid, schoolachterstand, drugs, kleine criminaliteit. Wat in Meulenberg gebeurde is met geen enkel argument goed te keuren. Maar ik volg mijn collega schepen Mustafa Aytar daar ook als hij zegt dat het om een kleine groep gaat die de sfeer in onze wijken danig kan verzieken.

Wijken met een ziel.

Vraag aan om het even wie wat hij of zij van onze oude mijncités vindt en je krijgt 9 keer op de 10 een positief antwoord. Naar de versmarkt in de Vennestraat in Winterslag komen ze iedere zaterdagochtend massaal vanuit heel Limburg afgezakt. Groenten en fruit kopen bij de Turkse kruidenier is bij iedere Limburger ingeburgerd. Een cappuccino drinken bij de Italiaan. Haar knippen bij de Turk. Souvlaki eten bij de Griek. Ja, onze wijken hebben een authenticiteit die ze ons in heel Vlaanderen benijden.

De bewoners zijn ook fier op hun wijk. Het is de plek waar ze opgegroeid zijn en een gezin gesticht hebben. Zij houden van hun wijk. Het komt dus telkens als een slag in het gezicht van al mijn buren dat ze nog maar eens in een negatief daglicht worden gesteld. Want sorry, in de wijken gebeurt ook heel veel goed. Het is er over het algemeen zelfs aangenamer leven dan in een steriele villawijk.

Samen werken.

Als schepen van wijkontwikkeling werk ik iedere dag samen met een heel sterke ploeg professionele medewerkers: wijkmanagers, buurtwerkers, jeugdwerkers, wijkagenten, gemeenschapswachten. En zij zijn zeker niet naïef. Het zijn zeker geen geitenwollensokken die van pamperen hun hoofdactiviteit hebben gemaakt. Het zijn mensen die initiatief nemen, de handen uit de mouwen steken en samen met de inwoners proberen het leven in hun wijk te verbeteren.

Als overheid hebben wij de handdoek daar niet in de ring gegooid. We hebben het daar aangepakt door de bewoners bij ons beleid te betrekken. In mijn wijk is een vrouw met een doorgeefwinkel begonnen waar je tweedhandskleding kunt komen ruilen. In Winterslag organiseren zo’n honderd vrijwilligers om de twee jaar een groot wijkfeest. In Sledderlo, dat allang niet meer klein Chicago wordt genoemd, cocreëren de mensen samen hun wijk. Geloof het of niet, in de meeste wijken bruist het.

Participatie is het sleutelwoord. Betrek de wijkbewoners bij je beleid. Maak gebruik van hun kennis, ervaring en ijver. Je krijgt meer terug dan je verwacht. Laat de mensen verantwoordelijkheid in hun eigen straat en wijk opnemen. Je staat werkelijk versteld van wat je terug krijgt.

Kop in ’t zand.

Nee, we moeten niet de struisvogel uithangen. Er gaat ook veel mis in de wijken. Er is ook veel veranderd en er zijn veel uitdagingen. De solidariteit en het wij-gevoel van de mijnwerkers is voor een groot deel samen met de mijnen verdwenen. Veel jongeren, vooral jongens, hebben een laag zelfbeeld. De schoolachterstand is een probleem. Drugs en overlast moeten keihard aangepakt worden.

Maar misschien moeten we ook eens naar de succesverhalen durven kijken. Naar jongeren die wel doorgebeten hebben en iets bereikt hebben. Een diploma halen, een eigen zaak starten, een theatergroep oprichten, zich engageren in het jeugdwerk, de woede en ontgoocheling uit hun lijf rappen. Naar mensen die iedere dag initiatief nemen in hun wijk en samen de handen uit de mouwen steken. Misschien kunnen we hen eens wat meer als voorbeeld nemen in plaats van die kleine groep etters die telkens weer hun wijk in een slecht daglicht stellen.

Nee, de overheid smijt hier de handdoek niet in de ring maar probeert hem te delen met al haar inwoners.

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s