Sneakers voor een job.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFantastisch nieuws voor Limburg. Nike investeert in een nieuw magazijn in Ham, waar op termijn 500 nieuwe jobs worden gecreëerd. Loop nu niet direct op je sneakers naar Ham, want het magazijn moet nog gebouwd worden en de nieuwe aanwervingen zullen pas in 2016 beginnen. Maar ik vind dat toch goed nieuws. Iedere job telt. Na alle onheilstijdingen over hoge loonkosten en bedrijven die niet meer in Vlaanderen willen investeren, is dit eens iets nieuw. Een bedrijf dat toch nog wilt investeren in Vlaanderen. En dan nog in laaggeschoolde jobs. Zou het dan toch niet zo slecht zijn in ons land om te investeren?

Nike zegt zelf dat ze hier willen investeren vanwege de ligging en onze flexibele, kwaliteitsvolle werknemers. Soms wou ik dat sommige werkgevers wat flexibeler en kwaliteitsvol zouden zijn. Want Nike is de kampioen van de dagcontracten. Ik ken werknemers van Nike die al twee jaar met een dagcontract werken. Probeer maar eens een lening af te sluiten of een appartement te huren als je alleen maar zo’n dagcontract kunt voorleggen. Je zou toch denken dat een kwaliteitsvolle werknemer ook een kwaliteitsvolle job verdient.

Maar geen gezeur. 500 jobs zijn 500 jobs en die kunnen we in Limburg gebruiken. De jongerenwerkloosheid in onze oude mijngemeenten begint Spaanse toestanden aan te nemen. Spring dus op die fiets jongeren uit Beringen of op die scooter jongeren uit Meulenberg. Van een magazijnier bij Nike wordt immers verwacht dat hij eigen vervoer heeft. Logisch want je moet er in posten werken en met het openbaar vervoer geraak je er om 6 uur ’s morgens niet en ’s avonds om 22 uur geraak je niet meer thuis. Gelukkig hebben ze er nachtpost. Of vraag gewoon een paar sneakers aan je nieuwe werkgever. Dan kun je naar je werk joggen.

Ik word soms een beetje moedeloos van het geklaag over het attitudeprobleem bij jongeren. Ik ga niet ontkennen dat dat er niet zou zijn maar je moet dat toch ook een beetje in perspectief plaatsen. Jaren aan de slag moeten met dagcontracten, voor 1200 euro per maand, op soms meer dan 25 kilometer van je woonplaats. Je moet al een hardwerkende Vlaming zijn om hier niet moedeloos van te worden. Ik ben het ermee eens dat jongeren een schop onder hun achterwerk verdienen om aan de slag te kunnen, maar we moeten ze dan wel ergens naartoe schoppen.

Maar ik wil er geen twijfel over laten bestaan. Die 500 jobs van Nike komen als geroepen om onze laaggeschoolde jongeren aan een job te helpen. Ik heb dan ook aan minster van werk Muyters gevraagd wat de VDAB zal doen om deze jongeren bij Nike aan een duurzame job te helpen. Zal er een taskforce worden opgericht zoals dat bij herstructureringen gebeurt? Want als we die Spaanse toestanden in onze provincie willen wegwerken, zullen we een serieus tandje moeten bijsteken. Op alle gebied. Van de 85.000 vacatures in Vlaanderen zijn er maar 2800 in Limburg. Iedere job is hier dus goud waard. Onze jongeren aan en op die job helpen mag dan al iets kosten.

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s