Irriteer ons, enerveer ons, jaag ons op.

RAZ_3173Na “Indignez-vous!” schreef de Franse verzetsheld Stéphane Hessel een vervolg met “Engagez-vous!”. Hessel spoorde jongeren aan om niet alleen verontwaardigd te zijn, maar de politiek vooral niet de rug toe te keren en zich niet te laten domineren door politieke partijen. Hij raadde hen daarentegen aan om die partijen te heroveren. Misschien beseffen ze het zelf niet altijd, maar verontwaardiging is de eerste stap naar politiek engagement.

Zaterdag houden de Jong Socialisten hun verkiezingscongres in Brussel. Een uitgelezen moment vind ik om een oproep te doen aan jongeren om – wars van ideologie –  hun stem te blijven verheffen en zich te laten gelden. Zeker met een belangrijk verkiezingsjaar in aantocht. Anderzijds is het aan ons, politici, om in jongeren te blijven geloven en die goudmijn te blijven ontginnen. Hoe meer schakeringen in dat goud, hoe rijker onze toekomst.

Het is bon ton om te beweren dat jongeren niet meer geëngageerd zouden zijn. Net zoals het van alle tijden is dat de vorige generatie afgeeft op de generatie erna. Deze generatie is wel nog verontwaardigd. Of het nu over de opwarming van het klimaat gaat, minijobs die hen verhinderen op eigen benen te staan of regeltjes die hen verhinderen ongedwongen jong te zijn. Jongeren verzamelen zich rond concrete thema’s die hen rechtstreeks aanbelangen, maar het gaat ook verder. Denk maar aan de SHAME-betoging van enkele jaren terug tegen de stilstand van de regeringsvorming. Toen stonden plots 40.000 mensen op straat na een oproep op Facebook. Jongeren van allerlei pluimage liepen mee door de straten van Brussel.

Een van de vele plekken waar je je engagement kunt vertalen in concrete actie is “de politiek”. Daar wordt de maatschappij vorm gegeven. Jongeren kunnen er het verschil maken als ze willen. De deur van de samenleving en de manier waarop die georganiseerd moet worden staat wijd open. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Genk stonden op onze lijst maar liefst 10 jongeren. Door samen te werken en een hechte ploeg te vormen zijn ze er op eigen kracht in geslaagd om 2 onder hen rechtstreeks in de gemeenteraad te loodsen. We hebben ze niet betutteld en we zijn niet op de rem gaan staan. We hebben ze daarentegen alle vertrouwen gegeven en enkel gesteund als ze erom vroegen.

Voor de Jong Socialisten – maar ook politieke jongerenorganisaties uit andere hoek – heb ik een duidelijke boodschap: irriteer ons, enerveer ons, jaag ons op, blijf ons het leven zuur maken. We hebben niets liever, want het levert op. Vast en zeker in  deze boeiende tijden van maatschappelijke tegenstellingen en verkiezingskoorts. Want gasten, in welk Vlaanderen willen jullie wakker worden op 26 mei 2014? Laat het luid horen.

Engagement heb je trouwens in alle maten en gewichten: van de rappers die hun ongenoegen uitschreeuwen, over jongeren die zich in een jeugdbeweging engageren, tot gasten die iets voor hun wijk veranderen én die jongeren die zich aansluiten bij een politieke partij. Eén ding hebben ze gemeen: ze doen het samen omdat ze weten dat ze samen sterker staan.  Maar om het in de taal van Hessel te formuleren: “Encore plus est en vous!”. Een partij is geen eenheidsworst waar iedereen in hetzelfde vakje past of een rechtendiploma moet hebben. Sommigen discussiëren graag, anderen willen affiches plakken of foto’s maken, terwijl nog anderen liever op straat actie voeren. Iedere vorm van engagement is goed om je verontwaardiging in verandering om te zetten. Daag ons dus uit om vooruit te gaan en hanteer die sociale media-zweep die jullie in handen hebben.

Wij, politici, mogen dit niet negeren. Integendeel, we moeten jongeren omarmen en vooral heel goed luisteren. Hun mening is te belangrijk en bovendien ligt ze er gratis en voor niks. Wij moeten enkel de moeite doen om die te achterhalen. Uiteraard kan dat face to face. Maar wat mij betreft kunnen ze alvast beginnen met op Facebook of via Twitter ongegeneerd hun gang te gaan. Scholieren, studenten, jongeren met én zonder werk, met of zonder diploma, aarzel niet. Stuur die berichten of YouTube-filmpjes de komende weken en maanden door. Jullie zijn meer dan welkom via @jokequintens of facebook/joke.quintens. Shoot!

Dit bericht werd geplaatst in Jongeren, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s