Iconic. Kom naar buiten!

foto-1In april verzamelden 40 Genkse holebi’s in het Heempark om te brainstormen over het eerste holebi en transgender beleidsplan in Genk. Het enthousiasme was groot zoals dat altijd gaat bij een eerste keer. Als schepen van gelijke kansen wil ik dat alle groepen in Genk op een open, ongegeneerde en respectvolle manier zichzelf kunnen zijn. Dus ook holebi’s. Er ontloken heel wat ideeën die dag om een goed beleidsplan te schrijven. Maar wat me nog meer plezier deed is dat het ook de aanzet was tot een dynamiek in de Genkse holebigemeenschap. Ze hebben elkaar leren kennen en komen nog geregeld samen in Genk op verschillende plekken. Hoe meer initiatief, hoe beter. Zeker dat van Thomas, een 19-jarige Genkenaar die Iconic heeft opgestart.

Informatiepunt Coming Out.

Iconic staat voor Informatiepunt Coming Out en richt zich tot jonge holebi’s die “uit de kast” willen komen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Hoe reageren mijn ouders? Wat gebeurt er als ik het in de klas vertel? Hoe zullen mijn vrienden ermee omgaan? Of de sportclub? De jeugdvereniging? Heel veel vragen waar een jonge man of vrouw mee worstelt als zijn of haar seksuele geaardheid niet met de heersende moraal overeenstemt.

Thomas heeft nu een groepje jongeren rond zich verzameld waarmee hij zijn leeftijdsgenoten wil helpen om in alle vrijheid en gemoedsrust zichzelf te kunnen zijn. Ze stellen zich open voor iedereen die met vragen zit rond hun “coming out” als holebi of transgender. Hiervoor werken zij samen met het Regenbooghuis Limburg en Cavaria, die over de expertise beschikken. Zij zelf maken zich kenbaar en aanspreekbaar met een button. Je stapt gewoon op hen af en stelt je vraag. Zij helpen je verder. Een gesprek met je ouders? Infosessies op school? Het kan allemaal.

Gewoon doen.

Ik vind dit een prachtig initiatief van Genkse jongeren om mee te werken aan een open, diverse samenleving in Genk. Het bewijst ook dat participatie werkt. In april werd een zaadje geplant. Thomas en zijn vrienden zijn daar nu de eerste bloemen van aan het plukken. Het is maar door samen te komen, elkaar te leren kennen en waarderen, dat je ook goesting krijgt om samen de handen uit de mouwen te steken.

Meer van dat.

En op zondag 8 december kun je om 14 uur alvast kennis gaan maken met Thomas en zijn ploeg in jeugdhuis De Ginsert.

Meer info over het  holebi- en transgenderbeleid Genk

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s