“Ik heb twee handen, ik voel me sterk.”

IMG_2944Ik heb het ook maar van horen zeggen: zo’n 30 jaar geleden werden er jongerenmarsen voor werk georganiseerd. Walter Grootaers van De Kreuners zong: “Geef me werk, werk, werk. Ik heb twee handen, ik voel me sterk.” Het zal wel eigen zijn aan iedere crisis dat jongeren er het eerste slachtoffer van zijn. Begin zo eens aan je leven: zonder werk, zonder inkomen.

Vorig weekend zat ik op het visiecongres van sp.a in de Vooruit in een panel over jeugdwerkloosheid, samen met federaal minister van werk Monica De Coninck en professor Luc Sels van de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens de professor viel het al bij al nog mee met de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen. “Maar” 12,5%. Geen Griekse of Spaanse toestanden hier. Ik ben het daar dus absoluut niet mee eens. Zonder te willen overkomen als een onheilsprofeet, word ik altijd een beetje moe van die gemiddelden. In Genk ligt de jeugdwerkloosheid momenteel op 25%. Cijfers over hoe het in sommige wijken, zoals Sledderlo, Kolderbos, Waterschei, Winterslag of Zwartberg gesteld is bestaan niet. Maar de samenstelling van de bevolking daar (laaggeschoold met een migratieachtergrond) doen het ergste vermoeden. Het zal in andere wijken in andere steden wel niet anders zijn. Toch Griekse eilanden? Meer dan 900 jongeren in Genk hebben momenteel geen job. Dat zijn geen cijfers, dat zijn mensen van vlees en bloed. 900 jonge mensen die een toekomst willen, op hun eigen benen kunnen staan, aan hun leven beginnen.

Lokaal werken.

We waren het in het panel vrij snel eens dat je lokaal, in je stad, veel kunt doen aan de jeugdwerkloosheid. In Genk hebben we al heel wat stappen ondernomen om meer werk te maken van werk. Het begint allemaal met het belang van werk te onderkennen en het ook te benoemen. Daarom hebben wij in Genk een schepen van werk. Mijn collega en strijdmakker Angelo Bruno beweegt iedere dag hemel en aarde om omstandigheden te creëren waardoor zoveel mogelijk Genkenaren aan de slag kunnen. Of het nu is door de stedelijke tewerkstellingscel in de werkwinkel te zetten, of door instapstages voor jongeren aan de stad, of door werk aan de stad opnieuw door Genkenaren en niet door buitenlandse firma’s te laten uitvoeren, of gewoon door werkgevers en werknemers samen te brengen zodat ze elkaar op zijn minst wat beter begrijpen.

Je kunt lokaal heel veel doen om jongeren aan het werk te krijgen. Je zit immers met je neus op de feiten. Je ziet wat er misloopt, waar het spaak loopt, wat beter kan, waar je onmiddellijk kunt ingrijpen. Het zijn de kinderen van je buren die uit de boot vallen. Meer dan 900 drenkelingen van de crisis alleen al in Genk. Lokaal kun je die het beste weer aan boord hijsen. Alvast beter dan ergens vanuit een bureaucratische toren in Brussel. Zou het dan ook niet nuttig zijn dat Vlaanderen die lokale kracht erkent en er de middelen voor vrijmaakt?

Instappen.

Het probleem van de jeugdwerkloosheid in Genk is niet anders dan in andere grote steden. Bijna de helft van onze werkzoekende jongeren heeft geen diploma, zelfs niet van het secundair onderwijs. Dat verkleint hun kansen op de arbeidsmarkt enorm. In de derde graad van onze secundaire scholen heeft meer dan de helft van de leerlingen schoolachterstand. Ze zijn al minstens één keer blijven zitten. In dat onderwijs loopt vaak al van in het begin vanalles mis. Verkeerde studiekeuze, schoolmoeheid, watervalsystemen, vroegtijdig de school verlaten… Daarom vind ik de onderwijshervorming van Pascal Smet ook zo belangrijk. Alle onderwijsspecialisten zijn het erover eens dat je jongeren beter later een keuze kunt laten maken en dat hun resultaten dan ook beter zijn. Onze jongeren verdienen het beste onderwijs dat hen de beste kansen geeft. Vooral het technisch en beroepsonderwijs moeten geherwaardeerd worden tot een volwaardige en positieve keuze en nog veel meer aansluiten bij de arbeidsmarkt. Met de T2 campus op het voormalig terrein van de mijn van Waterschei maken we daar in Genk werk van. Hier kunnen de scholen, de VDAB en Syntra in de beste omstandigheden technisch en wetenschappelijk onderwijs van topniveau aanbieden in labo’s en magazijnen die zij delen.

Ik ben het ook helemaal met Monica De Coninck eens als zij zegt dat wie twee handen en twee oren aan zijn lijf heeft het recht heeft om aan de slag te kunnen. Zij spreekt uit ervaring want zij is jarenlang voorzitter geweest van het Antwerpse OCMW. Dan werk je per definitie met de moeilijkste doelgroep. 75% van hen wil het liefst van al een echte job waarmee ze op het einde van de maand de rekeningen kunnen betalen. Werk is nog altijd je beste kans om uit de armoede te ontsnappen.

De instapstages die Monica federaal in het leven riep zijn voor jongeren die pas van school komen een manier om hun eerste stappen op de werkvloer te zetten. Laaggeschoolde jongeren die amper aan de slag geraken, kunnen zo van een job proeven. Het is ook een laagdrempelige manier van solliciteren. Niet alle jongeren kunnen het tijdens een sollicitatiegesprek goed uitleggen, maar nu kunnen ze in de praktijk wel laten zien wat ze in hun mars hebben. In Genk hebben we zo al 20 instapstages voor jongeren aan de stad georganiseerd. Het zou nog beter kunnen. In het Vlaams Parlement heb ik minister van werk Philip Muyters al herhaaldelijk gevraagd om meer inspanningen te leveren om nog meer jongeren in een instapstage te helpen. Vlaanderen moet het beleid van Monica immers in de praktijk brengen. En dan vind ik het spijtig dat Vlaanderen slechts stages van 3 maanden toelaat terwijl federaal de mogelijkheid van 6 maanden werd voorzien. Dat is voor werkgevers niet echt motiverend. Tegen dat de jongere zijn werkomgeving wat onder knie heeft, moeten ze hem al laten gaan. Ik roep minister Muyters dan ook op om zijn uitstekende relaties met de ondernemers te gebruiken om hen aan te moedigen die jongeren een stageplaats aan te bieden. Iedereen wint erbij. De jongeren doen ervaring op en de werkgever vindt misschien die gemotiveerde werknemer waar hij zo naar op zoek is.

Werk aan de winkel.

Tegen 2020 zullen we 750.000 arbeidsplaatsen moeten vervangen. Dat is immers het aantal babyboomers dat tegen dan op pensioen gaat. Arbeidsmarktspecialisten spreken nu al over de krapte die er op de arbeidsmarkt zal ontstaan. Werk genoeg in het vooruitzicht. Maar ik maak mij daar ook zorgen over. Gaan onze jongeren, die nu al amper aan de bak komen, die jobs wel kunnen invullen?

Dan is er werk aan de winkel. Dan zullen we een tandje bij moeten steken om onze jongeren de skills te laten ontwikkelen waarmee ze in onze economie aan de slag kunnen. Dat kan via een diploma zijn dat zij op school behalen of via tweedekansonderwijs. Of dat kan ook via elders verworven competenties zijn, bijvoorbeeld door ervaring op te doen in een onderneming, bij de stad of waar dan ook.

Ten tweede zullen we ook de discriminatie van jongeren met een andere origine moeten wegwerken. Uit alle internationale studies blijkt dat Vlaanderen op dat vlak achteraan het peloton bengelt. We zullen iedereen nodig hebben. Dus ook de Vlamingen met een vreemde achternaam of een iets donkerder huidskleur.

“Ik heb twee handen, ik voel me sterk.” Jonge mannen en vrouwen die aan het begin staan van hun leven. We kunnen de omstandigheden creëren waarin iedereen zijn eigen talenten kan ontwikkelen. Waarin je een job vindt die je een loon biedt waarmee je je leven en dromen kunt waarmaken. En dat zijn zeker geen minijobs of flexijobs die we nu trouwens ook al kennen in Vlaanderen. Bij ons noemen ze dat dagcontracten. Geen zekerheid. Vergeet het maar om een appartementje te kunnen huren. Onze jongeren echt aan een job en een toekomst helpen doen we door een goede basisopleiding op school of in het tweedekansonderwijs aan te bieden, hen te begeleiden bij hun zoektocht naar werk en hen de kans te geven om zich te bewijzen op de werkvloer.

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s