De kip of het ei?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe mate waarin je een stad bent wordt gemeten aan de manier waarop je met kunstenaars omgaat. Zij zijn de peper en het zout. Daarom kiezen kunstenaars voor steden waar ze dat extra pigment kunnen toevoegen. Steden waar ze geïnspireerd worden, uitgedaagd, hun ding kunnen doen. Koen Vanmechelen komt naar Genk. Daar ben ik heel blij om. Want met Koen wordt Genk weer wat meer stad. Krijgt het weer een serieuze creatieve injectie. Zeker ook omdat Koen en zijn werk in Genk thuis horen. Zijn Open University of Diversity past bij Genk zoals een ei bij een kip.

Multiculturele diversiteit is een van onze sterkste troeven. Onze diverse kleuren en wortels kunnen ons een gigantische voorsprong geven op andere regio’s. Als we maar willen… Hoe meer kleur, hoe beter. Hoe meer diversiteit, hoe beter. Met zijn Cosmopolitan Chicken bewijst Koen Vanmechelen niet alleen creatief maar ook wetenschappelijk dat diversiteit, kruising en onze multiculturele smeltkroes de beste garantie zijn om te overleven. Daarom werkt hij onder andere samen met de befaamde Belgische geneticus professor Jean-Jacques Cassiman en met fertiliteitsspecialist dr. Willem Ombelet. Hij heeft al verschillende foundations opgericht die hij nu samen onder het dak van de Open University of Diversity bundelt.

Zwartberg.

Ik vind het fantastisch dat die Open University of Diversity in Zwartberg komt, op het terrein van de voormalige villa van de mijndirectie. Koen Vanmechelen zei daar zelf over Groeten uit Limburg: “In Limburg kan nog heel veel. We moeten alles dat vanuit de grond, van onderuit komt, blijven omhelzen. We moeten durven verder bouwen op dat mijnverleden en ook van de mensen daarachter. Dat vind ik ontzettend belangrijk, die mensen betrekken.”

We gaan die mensen daar ook bij betrekken via een participatieproject met de buurt. Er is veel te doen geweest rond de kostprijs van dit project. Ik wil daar toch wat duidelijkheid over verschaffen. De directeursvilla zouden we sowieso restaureren. Koen Vanmechelen gaat zelf 1,5 miljoen euro investeren in een atelier op het terrein dat hij voor 50 jaar in erfpacht krijgt. Daarna wordt dit terug eigendom van de stad. De vzw Open University of Diversity, waarin de stad ook vertegenwoordigd is, krijgt een jaarlijkse subsidie van 75.000 euro, waarmee een voltijdse kracht betaald wordt. In het park worden de kippen en andere dieren waarmee Koen werkt tentoongesteld aan het publiek.

Limburger.

Een aantal jaren geleden had ik het genoegen om Koen Vanmechelen te interviewen. Ik geef hier graag nog eens een paar van zijn uitspraken van toen weer.

Wat houdt jou nog in Limburg?

Koen Vanmechelen: “Omdat dit een grensgebied is. Altijd geweest. Twintig jaar geleden vroegen ze me al: wat doet een kunstenaar als jij in zo’n gebied? Daar is toch niks te beleven. Als je een beetje serieus bent, vertrek je naar Brussel, Gent of Antwerpen. Ik heb dat altijd naast me neergelegd. Voor mijn project heb ik grote landbouwgebieden nodig. Laat een haan maar eens kraaien in het centrum van Brussel… Ik zit hier goed. Hier breken grenzen open. Acht luchthavens in een straal van 120 kilometer. Ik kan het vliegtuig nemen in Düsseldorf, Keulen, Maastricht, Eindhoven, Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi.”

Is dat ons beroemde Limburggevoel?

Koen Vanmechelen: “Ik ben de grootste tegenstander van dat Limburggevoel. Maar ik ben ook de grootste fan van Limburg. We moeten met onze dynamiek naar buiten. Niet met van die flauwekul. Ik zie dat wij een grensstreek zijn. Ik zie mensen die tegenslagen overwinnen. Je moet het maar doen. Een mijnstreek die teloorgaat en zich helemaal reorganiseert. Daar komen sterkere volkeren uit.”

Diversiteit.

Koen Vanmechelen tegen Groeten uit Limburg: “Kijk eens naar die foto achter je: een Russische haan die kijkt naar een Chinese hen. Doordat ze naar elkaar kijken, gaan ze een engagement aan. Dit gaat ook over liefde en angst. Vanaf het moment dat ze naar elkaar kijken, verliezen ze de angst en wint de liefde. Als ze elkaar niet bekijken, is het over. En dan is iedere vonk van evolutie gedaan.”

Jij bent letterlijk met diversiteit bezig.  Denk jij dat diversiteit ons echt vooruit kan helpen?

Koen Vanmechelen: “Of we nu van diversiteit houden of niet, doet er niet toe. Het is gewoon een feit. Een noodzaak ook. We zijn alleen maar op de wereld door de anderen. Door te aanvaarden dat iemand anders anders is of denkt, toon je een vorm van volwassenheid.”

Een kosmopolitische mens is dus gewoon noodzakelijk om te overleven?

Koen Vanmechelen: “Dat is een biologische wet. Uit het groot DNA onderzoek dat we in Vlaanderen hebben gedaan blijkt dat als er geen migratie was geweest, de Vlaming gewoon niet bestond. Dan was ie uitgestorven. Dat is toch fantastisch. Dat is toch ongelooflijk. Het is alleen maar door zaken te kruisen dat de inhoud sterker wordt. Dat geldt niet alleen voor een organisme, maar voor alles. We moeten uit onze schaal durven breken. Anders worden we nooit geboren.”

Open University.

De Open University of Diversity hoort zo thuis in Zwartberg. Een plek waar de hele wereld naartoe komt om de kracht van diversiteit zowel in kunst als in wetenschap te bewonderen. De uitstraling hiervan voor onze gekleurde, diverse stad is enorm. Sommigen wilden hier een partijtje armworstelen tussen Hasselt en Genk van maken. Dat vind ik flauw. Het belangrijkste is dat we een bevlogen kunstenaar, zoals Koen Vanmechelen, in Limburg houden. Hoe klein en dorps kunnen we zijn als we hem naar Detroit of elders laten uitwijken?

Laat kunstenaars vooral hun ei verder leggen in Genk. We worden er allemaal beter van. De Open University of Diversity en Koen Vanmechelen horen thuis in ons diverse Genk. In ons diverse Limburg. Koen Vanmechelen zal erdoor geïnspireerd worden. Genk en Limburg worden op de wereldkaart gezet. En na cultuur en creativiteit in de mijn van Winterslag, smart cities in de mijn van Waterschei, wordt nu ook de mijn van Zwartberg geherwaardeerd als cultureel hoogtepunt van onze diverse samenleving.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s