De druppels van het optimisme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk ben een optimist. Moet ik mij nu schamen? Voor mij is het glas altijd halfvol en als ik enigszins kan, probeer ik het nog wat te vullen. Nochtans zijn er mensen die mij dit kwalijk nemen. Onlangs kreeg ik deze mail: “… met haar eeuwige glimlach en gespeelde optimisme… een mens wordt er ziek van! Maar zo herkenbaar en duidelijk aanwezig bij u! Een socialist en ondervoorzitter onwaardig.” Tja, sorry. Maar tegenslag, pech, oneerlijkheid of onrechtvaardigheid  zal ik altijd proberen om te zetten in kansen. Als je geen oplossingen of hoop aanreikt, kun je als politicus beter bij voorbaat de handdoek in de ring gooien.   Ja, daarom ben ik blij als iemand, hoe klein ook, zijn of haar steentje bijdraagt. Daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht. Politiek is voor mij veel meer dan alleen maar problemen aankaarten. Zo wil ik dat halfvol glas blijven vullen. En ook al is dat druppel per druppel, alleen samen krijgen we dat glas weer vol.

Afgelopen jaar heb ik zo een paar druppels kunnen bijschenken, grotere en kleinere. Op 2 januari 2013 ben ik begonnen als schepen in Genk. Het was wat aanpassen, dossiers studeren, mensen leren kennen, me inwerken. Maar twee maanden later hadden we wel de G360 al op poten gezet. 450 Genkenaren gingen in op onze oproep: “Vraag niet wat Genk voor jou kan doen, maar wat jij voor Genk kan doen.” 2.000 ideeën leverde dat op. Ze werden door de stadsdiensten en de Genkenaren verder uitgewerkt en mee genomen in ons  meerjarenplan. Dat was participatie in de praktijk, waarvoor Genk in heel Vlaanderen geprezen wordt. Maatschappelijke activering van je bevolking, zo noem ik dat. Geloven in de kracht van mensen en rekenen op hun kennis, ervaring en ijver. Dat was dus zo’n druppel.

Ondertussen werd gesleuteld aan het SALK, dat Limburg er  weer bovenop moet helpen na de sluiting van Ford-Genk. Samen met Ingrid Lieten, Meryeme Kitir hebben we hemel en aarde bewogen om de schaarse middelen volop in te zetten voor de creatie van jobs. Dat was niet gemakkelijk want sommige andere partijen waren al in de vetpotten aan het graaien voor lokale prestigeprojecten. Met de SALK-middelen kunnen we in Genk verder bouwen aan een nieuwe creatieve en duurzame economie op C-Mine en in het Thorpark, waar op lange termijn 10.000 nieuwe jobs mogelijk zijn. En op de T2-campus leiden we onze jongeren op een hoogstaande manier op in techniek en wetenschappen. Alweer een druppel.

In de lente kreeg Genk haar eerste holebibeleidsplan . Enkele maanden daarvoor waren 40 Genkse holebi’s bijeen gekomen om samen aan dat plan te werken. Nu wordt het uitgevoerd. Jonge holebi’s helpen en steunen  we nu wanneer ze uit de kast komen en we werken aan een holebivriendelijker klimaat in mijn stad. Dat vind ik een hele fijne druppel.

Op 23 september heb ik in het Vlaams Parlement de eed afgelegd als volksvertegenwoordiger.. Een week later stelde ik mijn eerste actuele vraag aan Kris Peeters. Bij de werknemers van Ford en de toeleveranciers heerste heel wat ongerustheid over hun bankleningen, vooral de afbetaling van hun huis. Peeters had een jaar eerder met grote trom aangekondigd dat  een zorgtraject zou worden uitgewerkt. Maar in de lokale bankkantoren was daar maar weinig van te merken. Ondertussen heb ik samen gezeten met de top van Febelfin, de vereniging van Belgische banken, en zal dit zorgtraject voor de werknemers van Ford en de toeleverancier concreter en actiever worden uitgevoerd. Een druppel waar ik heel blij mee ben.

De sluiting van Ford is een zware slag voor de stad Genk.. Maar we hebben dat aangepakt met een competitiviteitpact dat hoop geeft voor de toekomst. Ja, we hebben moeten besparen. En ja, we hebben nieuwe inkomsten moeten zoeken. Maar we hebben er wel voor gezorgd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en de zwaksten ontzien worden. Door motorenbelasting af te schaffen, stimuleren we bedrijven die jobs creëren. Door de opcentiemen te verhogen, dragen nu alle bedrijven – ook degene die daarvoor amper belastingen betaalden – bij aan de relance van Genk. Met ons afvalplan passen we het principe van “de vervuiler betaalt” toe en ontzien we de laagste inkomens. We besparen voornamelijk op de werkingskosten van de stad en niet op de dienstverlening aan de bevolking, zeker niet de zwaksten. En ja, de overname van de Ford-terreinen door de Vlaamse overheid geeft ons extra middelen maar die gaan we 100% inzetten voor het creëren van jobs, jobs en nog eens jobs. Een flinke druppel noem ik dat.

En vorige week heb ik dan mogen aankondigen dat Genk geen gaswinning op haar grondgebied wil. Dit is geen duurzame energie en de risico’s voor het milieu vinden wij te groot. Nog maar eens een druppel.

In 2014 zal ik dezelfde weg bewandelen.  Optimistisch en positief dus, tot spijt van wie het benijdt.  En voor hen die dit slechts druppels op een hete plaat vinden, heb ik een korte maar duidelijke boodschap: betreed de arena in plaats van alleen toe te kijken, in  in plaats van het glas half leeg te klagen. Alleen een positieve bijdrage en  het geloof in de kracht van samenwerking helpt ons allemaal vooruit.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s