Bedankt voor die mooie ooievaars.

IMG_1142Deze week vieren we 50 jaar migratie. In 1964 kwamen de eerste Turken en Marokkanen. Ze kwamen hier werken, in onze mijnen en in onze fabrieken. Hier in Genk voelt dat wat vreemd aan, want wij kennen al bijna 100 jaar migratie. In het begin waren dat vooral Vlamingen en Belgen die hier vanuit heel het land neerstreken om in de mijn te werken. En dan kwamen de Polen. En de Italianen. En de Grieken. En de Spanjaarden. En nog zoveel anderen. Wij werden een stad van inwijkelingen. Ze verdienen allemaal een jubileum.

Ik studeerde nog toen ik met enkele vrienden in Heusden-Zolder een chirogroep voor Turkse kinderen oprichtte. Ze kwamen uit de Mommenplas en Onder de Poort. Zo’n 15 jaar later kwam tijdens een partijbijeenkomst een jonge vrouw op me af: Funda. Ze had in mijn chirogroep gezeten en was daarna gaan studeren. Nu zit ze in de gemeenteraad en binnen een jaar wordt zij schepen. Of neem Yamila en Saida, mijn twee vriendinnen uit Brussel. Yamila werd naar snit en naad gestuurd zoals dat nu eenmaal hoorde voor een meisje van Marokkaanse afkomst. Gelukkig kon ze dankzij een leerkracht toch haar secundair afmaken. Later ging ze rechten studeren en werd ze advocate. Saida deed politieke en sociale wetenschappen. Yamilla zit nu in het Vlaams Parlement. Saida werkt voor de Koning Boudewijnstichting en ging tot vorig jaar nog bijna wekelijks op de koffie bij prins Filip. Yasin, kleinzoon van een mijnwerker en zoon van een Fordarbeider, ging voor ingenieur studeren en werkt nu voor een hoogtechnologisch bedrijf in Eindhoven omdat wij in Vlaanderen nog altijd niet door hebben dat we al ons talent moeten gebruiken. Houcine werd door zijn vader naar Marakech gestuurd om zijn middelbare studies af te maken. Hij keerde terug, studeerde voor ingenieur in Luik en werkt nu voor een multinational. Alay wou graag verder studeren maar dat was tegen de gebruiken van zijn vader. Hij trouwde met een Italiaanse en ging voor een toeleverancier van Ford werken. Hij werd hoofdafgevaardigde van het abvv. Hadda, een Marokkaanse inwijkeling uit Nederland, opende een Hammam in Genk. Haar dochter studeert nu politieke wetenschappen.

Ja, ik weet het: het zijn allemaal succesverhalen. Mag het ook eens?

Ismail, een 67-jarige mijnwerker uit Winterslag, zei het zo mooi in De Morgen en vergeleek het met ooievaars die iedere lente vanuit Turkije naar ons land trekken: “De ooievaars komen in de lente aan, bouwen nesten en brengen jongen groot. De jongen vliegen uit en trekken in het najaar met de oude vogels naar andere oorden. Tot de volgende lente. Wat een mooie trek. Helaas komen sommigen niet terug. Zo is het ook met migratie. Alleen duurt die bij ons een leven lang.”

50 jaar verder zijn we nu. Twee generaties al. Wordt het dan niet stilaan tijd dat iedereen die hier mee bouwt aan onze welvaart er ook echt bij hoort? Dus welkom. Welkom Funda. Welkom Saida en Yamila. Welkom Yasin. Welkom Houcine. Welkom Alay. Welkom Hadda. Welkom allemaal. Jullie horen erbij. En bedankt voor die mooie ooievaars.

Dit bericht werd geplaatst in Diversiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s