De wereld waarin ik wil leven.

IMG_7061Ja, het was een bevlogen en bewogen verkiezingscongres vorige week zaterdag. Ik ben gelukkig met de open, strijdbare en positieve sfeer die er in de Magdalenazaal hing. Soms wordt er gejeremieerd dat sp.a geen verhaal zou hebben. Welnu, ziehier… sp.a heeft wel een verhaal en het heet “sociale welvaart”. Dat zijn niet zomaar twee woorden na elkaar. Het is de essentie van waar sp.a voor staat, de basis voor een fundamentele keuze op 25 mei.

De wereld waarin ik wil leven…

… is sociaal.

Om alles alleen te doen, moet je sterk zijn. Niets mis mee en ik wens dan ook iedereen heel veel sterkte toe. Maar niet iedereen is altijd even sterk. Iedereen kan al eens pech hebben. Ziek worden, ouder worden, zijn werk verliezen of alleen komen te staan. Samen zijn we sterker. Samen kunnen we meer. En samen is vooral veel plezanter. Onze sociale welvaart is het krachtigste wapen om vooruitgang voor iedereen te creëren. Dat bewijzen we al 100 jaar en zeker de afgelopen 5 jaar, waarin België het veel beter deed dan onze buurlanden. Sociale welvaart is trouwens vooral een krachtig teken van beschaving.

… is open.

Vroeger was het niet beter. Maar morgen kan het wel beter worden. In een wereld waar we elkaar respecteren en leren kennen. Een wereld waarin we open staan voor het anders zijn van de anderen. Waarin we ook durven leren van die anderen. Dat kan alleen als we de grenzen in onze hoofden openbreken want je eigen gedacht mag dan wel goed zijn, het botst al eens met de gedachten van anderen. “Open” wil dan ook zeggen dat je jongeren ongedwongen voorstellen laat formuleren waar je het misschien niet mee eens bent.

… is divers.

Eenheidsworst bestaat niet. En ze is vooral niet lekker. We zijn allemaal anders. Allemaal uniek. Samen anders. Diversiteit is een kracht, tot spijt van wie het benijdt. Die kracht moeten we stimuleren, nog beter ontginnen. Of je nu bruin bent of wit, jong of oud, van mannen of van vrouwen houdt. Als we onze plek in de wereld willen veroveren zullen we die diversiteit nog beter moeten uitspelen. Nog meer kansen geven.

…is creatief.

Iedereen is creatief, het is een kwestie van het eruit te krijgen. Dat begint op school. De ene kan goed tekenen, de andere goed schrijven, nog een andere goed knutselen en nog een andere kan het goed uitleggen. Die talenten ontwikkelen is onze enige garantie op een welvarende toekomst, voor iedereen apart en voor ons allen samen. Iedereen kan iets. Dat talent, die ervaring, ijver en kennis volop gebruiken en inzetten in het algemeen belang, doe je door burgers te laten participeren.

… is positief.

Negativisme heeft nog nooit tot een werkbare oplossing geleid. Pessimisme doodt ieder initiatief. Het leidt alleen tot angst en argwaan. En bange mensen zijn een makkelijke prooi. Het jaagt hen naar binnen, achter gesloten deuren. Het glas is altijd halfvol en iedereen kan het, druppel voor druppel, helpen vullen. Het eenheidsstatuut, de bankenwet, strijd tegen fraude, goedkopere energie en telecom, onderwijshervorming, strijd tegen armoede, goedkopere woningen… Dat zijn daden, geen woorden. Dat is progressief en efficiënt.

De wereld waarin ik wil leven is een ideaal. Maar vorige week zaterdag hebben 1.400 Vlaamse socialisten in de Brusselse Magdalenazaal dit ideaal in 1200 concrete, haalbare programmapunten vertaald. Daarom doe ik aan politiek. Niet om aan de kant te staan roepen maar iedere dag keihard te werken aan onze idealen. Geen woorden maar daden. Niet roepen maar doen.

Het volledig verkiezingsprogramma van sp.a vind je op http://www.socialewelvaart.be

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s