Vlaanderen mag Limburgse jongeren niet links laten liggen.

RAZ_3746Werkloos en jonger dan 25 jaar? In Beringen: 25,6 %, in Genk: 23,5 %, in Maasmechelen, 22 %, in Houthalen-Helchteren: 24,6 %, in Heusden-Zolder: 25,2 %. De cijfers van de Limburgse gemeenten spreken boekdelen:  gemiddeld zit 1 op 4 jongeren uit de mijnregio’s zonder werk. Onze oorlog tegen werkloosheid vraagt stevige wapens. Maar wat blijkt? De VDAB werkt een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst uit voor Antwerpen en Gent, maar blijft steken aan onze provinciegrens. Het is niet omdat we rechts in Vlaanderen liggen, dat Vlaanderen onze provincie links moet laten liggen. De basis voor een goed lokaal tewerkstellingsbeleid begint met werkloosheidscijfers tot op wijkniveau en een lerend netwerk voor schepenen die deze bevoegdheid in hun portefeuille hebben.

Dat laatste lijkt door mijn aanhoudende vragen alvast de goede richting uit te gaan. Vorige week peilde de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) in een oproep aan alle schepenen van Werk naar hun interesse om goede ervaringen uit te wisselen. Binnen 24 u reageerden als zo’n 20 steden en gemeenten waaronder Gent en Leuven. Genk tekent uiteraard present!

Waar is die Limburgse samenwerkingsovereenkomst?

In Antwerpen stond 2013 in het teken van de onderhandeling en afsluiting van een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Antwerpen, VDAB en OCMW-Antwerpen. Er is een samenwerkingsovereenkomst waarbij VDAB, OCMW en stedelijke diensten aangaande werk, onderwijs en jeugd gezamenlijke strategische keuzes definiëren in het kader van arbeidsmarkt- werkgelegenheid en welzijnsbeleid voor de volgende 6 jaar.

Ook in Gent werden onderhandelingen gevoerd over de nieuwe convenant tussen de VDAB, OCMW en stad Gent. De finalisering en de ondertekening van die samenwerkingsovereenkomst worden in het voorjaar van 2014 voorzien. Naast de convenant zal er jaarlijks een actieplan komen waarbij de geplande gemeenschappelijke doelstellingen concreter vorm krijgen. De grote actiedomeinen in het ontwerp behelzen jeugdwerkloosheid, taalbeleid, nieuwe EU-burgers, reorganisatie werkwinkels en dienstverlening aan bedrijven.

Dit zijn strategische masterplannen die afgesloten worden tussen de VDAB en  de centrumsteden met een grote jeugdwerkloosheid. De schepenen van Werk van deze steden worden op de raadszittingen van september en oktober uitgenodigd om in dialoog te treden met de Raad van Bestuur van de VDAB in functie van de afstemming van de beleidsuitvoering op de arbeidsmarkt in de grootstedelijke context. Helemaal mee akkoord. Maar tel de cijfers eens op van onze mijnregio! Dan heb je ook de grootte van een stad als Gent met precies dezelfde problematiek. Waar blijft het reddingsplan voor onze Limburgse jongeren?

Wijkgerichte aanpak en lerend netwerk

Ik lees in het J-SALK rapport een appèl van de jongeren aan de VDAB: ‘Ken je doelgroepen en ga daar, waar ze zijn. Kom uit uw kot. Zoek de jongeren op waar je ze kan vinden. Trek naar scholen, wijken. Doe jobclubs op locatie’. Dus vroeg ik in mijn parlementaire vraag aan minister van werk Philip Muyters naar de beschikbaarheid van cijfers op wijkniveau. Ik kreeg het antwoord dat er geen cijfers zijn over werkloosheid per wijk zijn. Vreemd, want in Genk zijn die er wel. En maar goed dat we ze hebben: zo weten we dat de gemiddelde jeugdwerkloosheid (-25 jaar) in Genk 23,5 % (31.01.2014) bedraagt, maar in bepaalde wijken tot 40 % piekt. Is het niet tijd om te beseffen dat jeugdwerkloosheid veel meer (centrum)steden treft en in sommige wijken van die steden nog veel harder toeslaat? Moeten die steden niet van elkaar leren om de jeugdwerkloosheid op lokaal niveau efficiënt aan te pakken? Daarom stel ik voor dat de schepenen van werk uit de Limburgse mijngemeenten samen komen om zo naar de Vlaamse overheid te stappen om ook hier de problematiek van de jeugdwerkloosheid lokaal en efficiënt aan te pakken.

De jongeren, onze toekomst

De Europese beleidsmakers schuiven de werkloze jongeren en meer specifiek de NEET-jongeren (Neither in Employment, Education nor Training) naar voor als prioritaire doelgroep voor het arbeidsmarktbeleid in 2014. Nu investeren in deze jongeren is nodig om te verhinderen dat zij in deze moeilijke economische tijden langdurig werkzoekend blijven. Om deze groep te helpen werd elke lidstaat gevraagd een ‘jeugdgarantie’ uit te werken. Dat vragen we ook voor onze Limburgse steden en gemeenten die met een veel te hoge jeugdwerkloosheid geconfronteerd worden zodat ook onze jongeren een toekomstperspectief hebben en deze jongeren aan de toekomst van onze regio kunnen bouwen.

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Jongeren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s