Samen ondernemen vrouwen sterker.

999965_10152300241874182_1465373548_nElkaar inspireren en van elkaar leren, bij elkaar terecht kunnen en ideeën opdoen van elkaars succesverhalen. Dat was het doel van de bijeenkomst van Genkse ondermende vrouwen die ik in december organiseerde in C-Mine Crib. Met een vijftigtal waren ze komen opdagen, de Genkse ondernemende vrouwen. Een divers publiek, jong en oud, van alle origines en in alle branches. Vrouwen die de handen uit de mouwen steken en hun leven als ondernemer proberen uit te bouwen. Op 13 maart hebben we daar met een aantal vrouwen een vervolg aan gebreid tijdens een worldcafé. We zochten naar een antwoord op de vraag hoe we met ondernemende vrouwen een lerend netwerk kunnen oprichten dat nog meer vrouwen aan het ondernemen krijgt.

Eén derde van de Limburgse ondernemers is een vrouw. Dat zijn er meer dan 25.000. Slechts 75% van die vrouwen is lid van een netwerk. Terwijl dat bij hun mannelijke collega’s ruim 90% is. Bovendien zijn die mannen dan nog eens lid van meerdere netwerken. Nochtans blijkt uit alle studies dat vrouwen uitstekende netwerkers zijn en willen investeren in menselijke relaties. Daar moet dus dringend wat aan gedaan worden. Want hoe meer goede vrouwelijke ondernemers samen werken, hoe beter voor onze welvaart.

Goede voorbeelden.

De vrouwen in het worldcafé waren het al snel roerend eens. Vrouwen hebben, net als mannen, nood aan goede rolmodellen. Vrouwen die het voorbeeld geven en zo andere vrouwen kunnen aanzetten om die stap ook te zetten. Dat hoeven niet altijd de traditionele modellen te zijn van de in een strak mantelpak gestoken succesvolle CEO’s. Dat kan net zo goed een jonge vrouw zijn met een succesvolle nagelstudio, of een 45-jarige vrouw met een goed draaiend delicatessenzaak. Of die Turkse onderneemster die keukens verkoopt tot diep in Duitsland. Of die Marokkaanse vrouw met een bloeiende Hammam. Geef al die vrouwen een gezicht zodat andere vrouwen ook goesting krijgen om te ondernemen.

Een ander netwerk.

Heel wat ondernemende vrouwen vinden de bestaande netwerken niet aangepast aan hun specifieke behoeften. Vaak zijn de drempels ook veel te hoog. Een lerend netwerk van vrouwelijke ondernemers moet van onderuit beginnen. Met persoonlijk contact. Breng eens een vriendin mee. Creëer een community in real life. Maak het dus vooral gezellig, concreet en hou de drempels zo laag mogelijk. Zo trek je ook andere vrouwen aan die niet direct een MBA aan een prestigieuze managementschool hebben gehaald.

Samenwerken en goede voorbeelden geven. Dat is het motto. Vrouwen kunnen van elkaar leren, ervaringen doorgeven, synergieën zoeken. Richt een databank op met markante vrouwelijke ondernemers. Vertel die succesverhalen op de sociale media. En waarom zouden we niet samen pop-up winkels in de talrijke leegstaande winkelpanden in Genk oprichten, waar vrouwen kennis kunnen komen maken met hun ondernemende seksegenoten?

Lage drempels.

Over één zaak waren alle vrouwen het overigens eens: de drempels om te ondernemen moeten omlaag. Ondernemen en je eigen zaak uitbouwen mag geen verre droom voor enkele geprivilegieerden blijven. Het moet openstaan voor alle vrouwen. Zo was er het idee om actief naar de beroepsscholen te gaan, waar heel wat jonge vrouwen een vak leren dat ze later kunnen valoriseren in een eigen zaak. Daarom zou er in iedere beroepsschool een vrouwelijk starterslabo op bezoek moeten komen, waar de scholieren kennis kunnen maken met die vrouwelijke ondernemers die de stap naar een eigen zaak al hebben gezet.

Als ik één ding geleerd heb van deze ondernemende vrouwen, dan is het wel dat ze willen samenwerken. Elkaar willen steunen en andere vrouwen inspireren om ook te ondernemen. Samen kunnen we meer dan alleen. Samen zijn we sterker. En hoe meer sterke ondernemende vrouwen, hoe beter voor de welvaart van de hele samenleving.

Daarom: vrouwen aller landen, onderneem!

Dit bericht werd geplaatst in Diversiteit, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s