Koopkracht!

image-1Een goed loon waarmee je op het einde van de maand je rekeningen kunt betalen. Dat willen we toch allemaal. En misschien ook nog een beetje sparen, als dat kan. Dat is onze koopkracht. Kunnen kopen wat we nodig hebben. Maar iedereen weet: het leven wordt duurder, de prijzen stijgen. Betekent dit dan dat we armer moeten worden, minder kunnen kopen en achteruit gaan? Voor sp.a alvast niet. Want daarvoor dient onze index. Om onze koopkracht te beschermen en zo onze sociale welvaart te vrijwaren.

De index wordt berekend op een korf waarin 611 producten en diensten zitten zoals bijvoorbeeld een braadkip, wegwerpluiers, een jeansbroek, een brood… De prijs van al deze producten wordt regelmatig bekeken en als ze samen meer dan 2% gestegen zijn, passen we de lonen aan. Op 10 jaar tijd hebben we zo 15% meer loon gekregen dankzij de index. Op een loon van 1.500 euro is dat al gauw meer dan 200 euro per maand.

Rechtvaardig.

Andere partijen, om de NVA niet te noemen, willen onze index afschaffen. Wat betekent dat? Het betekent dat we koopkracht zullen verliezen, dat we allemaal armer worden omdat we met hetzelfde loon minder zullen verdienen. Dat is nochtans een heel slecht idee. Het is niet alleen slecht voor onze eigen portemonnee, maar vooral ook voor onze hele economie. Dat België de crisis al bij al goed heeft doorstaan in vergelijking met andere landen hebben we onder andere te danken aan onze index en aan onze sociale zekerheid. De mensen konden blijven consumeren en zo werd onze economie behoed voor nog groter onheil door de bankencrisis. Vraag dat maar aan andere landen waar ze zich kapot hebben bespaard.

De index is bovendien ook een zeer solidair mechanisme. Alle werknemers, gepensioneerden en steuntrekkers kunnen ervan genieten. Zonder index zouden alleen de sterke sectoren kunnen onderhandelen over loonsverhogingen en zouden de zwakkeren achter blijven. Met de index trekken de sterken aan hetzelfde touw als de zwakken.

De index is dus een sociaal rechtvaardig, solidair en efficiënt mechanisme om onze koopkracht veilig te stellen.

Dubbele index.

Daarom zal sp.a nooit aanvaarden dat onze index wordt afgeschaft, zoals NVA nu voorstelt. Integendeel, wij willen het mechanisme nog meer inschakelen om de laagste lonen te verhogen. Hoe? Met de dubbele index. Bij de start van de regering Di Rupo werd de werkbonus al ingevoerd. Hierdoor houdt iemand met een nettoloon onder de 2.000 euro nu al 300 euro per jaar extra over. Met de “dubbele index” wil sp.a dit mechanisme nog versterken. Om de 2 jaar laten we de lage en gemiddelde lonen automatisch extra stijgen naast de gewone index. Wie netto 1.500 euro verdient zou er zo binnen 5 jaar elke maand 60 euro bij krijgen. Dit is een realistisch en betaalbaar voorstel dat mensen die het echt nodig hebben vooruit helpt en niet enkel degenen die het meeste verdienen en dus ook het meeste voordeel halen uit een belastingverlaging, zoals NVA voorstelt.

Betaalbaar?

Hoe gaan we dit betalen? Door iedereen correct zijn belastingen te laten betalen. Door onze strijd tegen fiscale fraude van de afgelopen twee jaar hebben we bewezen dat dit kan. Die strijd zullen we dus onverminderd voortzetten. Daarnaast zullen we ook aan de multinationals en de mensen die hun inkomen uit vermogens halen vragen dat ze eerlijk bijdragen om onze sociale welvaart te betalen. Zo komt niet alles op de kap van de werkende mensen terecht.

De bescherming van jouw koopkracht, dat is essentieel voor sp.a. Omdat het eerlijk, verstandig en rechtvaardig is. De little people hebben daar recht op.

Dit bericht werd geplaatst in Campagne. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s