Je houdt van wie je wil.

fotoJe houdt van wie je wil. Logisch. Dat vind ik toch. Over liefde valt niet te discussiëren. Het grijpt je vast en laat je maar moeilijk los. Je houdt van wie je zelf wil. En daarmee basta.

Vandaag, 17 mei, is het IDAHOT, de internationale dag tegen homo- en transfobie. Ontstaan in 2004 om beleidsmakers, sociale bewegingen, het grote publiek en de media bewust te maken van het geweld en de discriminatie die holebi’s en transgenders nog steeds wereldwijd ervaren. De datum verwijst naar 17 mei 1990, toen de Wereld Gezondheidsorganisatie homoseksualiteit schrapte uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Holebi’s en transgenders werden vanaf die dag dus niet langer gek verklaard. Hallo?

Sommigen vragen zich af of we daar wel moeten mee bezig zijn in deze moeilijke tijden, waar werkloosheid en andere sociaaleconomische problemen hoog op de agenda staan. Ja, we moeten daarmee bezig zijn. Iedere dag. Discriminatie raakt je in het diepste van je zijn, in je hart en in je ziel. Of het nu goed of slecht gaat met de maatschappij. Discriminatie, om het even welke, moet je altijd bestrijden.

Jong geleerd…

Vorig jaar kon ik op 17 mei voor het eerst als schepen van gelijke kansen in Genk ons eerste holebi beleidsplan aankondigen. Dit plan kwam er nadat 40 Genkse holebi’s, transgenders en sympathisanten samen waren gekomen in een participatieproject, zodat het plan dus echt van hun hand was.

Eergisteren heb ik de Genkse scholen uitgenodigd om hen aan te sporen zich volgend jaar actief te engageren tegen homo- en transfobie bij jongeren. 8 van de 13 middelbare scholen in Genk gingen in op de uitnodiging. Ook het CLB vrij onderwijs en één lagere school, De Reinpad, doen mee. Verder reageerden Syntra Genk en de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans ook positief. De middelbare scholen die zich engageerden zijn het Technisch Instituut Sint-Lodewijk, Don Bosco, Sint-Jozefinstituut Bokrijk, Algemeen en Technisch Atheneum, TA De Wijzer, Gemeenschapsschool BSO De Richter, Kunstschool Genk, Regina Mundi en De Wissel.

Deze scholen kunnen volgend schooljaar rekenen op de actieve steun van Cavaria, het Regenbooghuis, Iconic, Anders Gewoon, Inderdaad en andere organisaties voor allerlei activiteiten en lesmateriaal.

Dit initiatief is tegelijk mooi en nuttig. Het bewijst dat als we samenwerken, de handen in elkaar slaan, alles mogelijk is. Als we samen op weg gaan, van elkaar leren en elkaar steunen, dan kunnen we de wereld waarin we allemaal samen leven ook verbeteren. Een wereld waarin je kunt houden van wie je zelf wilt. En dan hang ik met plezier en trots de regenboogvlag uit aan het stadhuis van Genk.

Dit bericht werd geplaatst in Diversiteit, Genk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s