Europa ligt in mijn straat.

_DSC2682Europese sp.a parlementsleden op bezoek in Genk, de meest Europese stad van Vlaanderen.

Ik trap wellicht een open deur in: haast niemand ligt wakker van Europa. Dan wordt het wel tijd dat we ontwaken, want Europa is veel belangrijker dan we soms denken. Ongekend is onbemind en zo groeit het aantal eurosceptici natuurlijk iedere dag. Hoe keren we dat om? Want als steeds meer boven onze hoofden wordt beslist wat ons iedere dag raakt, dan moeten we misschien maar eens wat meer aandacht aan dat Europa besteden. Wat voor een Europa willen we? Een Europa dat in een paar minuten de banken redt, of een Europa dat de jeugdwerkloosheid aanpakt? Een Europa dat er alleen maar is voor de grootverdieners, of een Europa dat een minimumloon invoert? Een Europa dat boven onze hoofden alles bedisselt, of een Europa dat tussen de mensen, in onze wijken en onze straten staat?

Op 16 mei nodigde ik de sp.a Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui uit in Genk, de meest Europese stad van Vlaanderen. Samen met vier jonge Genkenaren van verschillende etnische afkomst gingen zij in een rood Volkswagenbusje op pad doorheen het multiculturele Genk en ontdekten er dat Europa echt in onze straat ligt.

Hier in Genk ontdek je pas echt dat Europa gewoon in onze straat ligt. Tijdens de mijnindustrie kwamen mensen vanuit heel Europa naar hier om samen aan onze welvaart te bouwen. Zij hebben Genk mee groot gemaakt. Maar nu meer dan ooit hebben we Europa nodig om onze sociale welvaart en onze industrie te ondersteunen. Heel veel belangrijke beslissingen worden in Europa genomen. Onze industrie staat onder druk en met de sluiting van Ford worden we met onze neus op de feiten gedrukt: om in Genk een creatieve maakindustrie te behouden zullen we Europa hard nodig hebben. Weliswaar een sociaal Europa want nergens in Vlaanderen worden onze jongeren zo zwaar getroffen door de crisis en de werkloosheid. Daarom nodigde ik Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui uit om samen met onze jongeren het Europa van de straat in Genk te leren kennen.

En wat stond er op ons programma?

Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui werden in Genk ontvangen door Joke Quintens, Yasin Kilic, Alessandro Cucchiara, Hanna Simons en Tony Athenakis om met een rood volkswagen busje door de meest Europese stad van Vlaanderen te trekken.

Yasin Kilic regelde voor de Europarlementsleden aan de moskee van Sledderlo een ontmoeting met de Turkse gemeenschap in Genk.

Hanna Simons stelde Saïd en Kathleen voor aan twee creatieve jongeren in The Box op de Vennestraat voor een gesprek over ‘Creatief talent als wapen tegen jeugdwerkloosheid’: Kim Vandeloo eigenares van haar eigen, jonge PR bureau Drama PR en Boumediene (Boemie) Belbachir , student fotografie aan de Genkse MAD Faculty.

Een ijsje bij Tricolore in Zwartberg en een pasta bij La Posta in het gezelschap van Alessandro Cucchiara die Saïd en Kathleen inwijdde in de rijke Italiaanse traditie van Genk en de uitdagingen voor de jongeren in de wijken.

Tony Athenakis ontving de Europarlementsleden op de receptie naar aanleiding van 50 jaar Griekse gemeenschap in Genk.

Het fotoverslag vind je hier:

_DSC2710_1 _DSC2733_1 _DSC2764_1 _DSC2744_1 _DSC2786_1 _DSC2810_1 _DSC2816_1 _DSC2832_1 _DSC2873_1 _DSC2972_1 _DSC2963_1 _DSC3082_1 _DSC3090_1 _DSC3135_1 _DSC3139_1 _DSC3148_1 _DSC3162_1 _DSC3169_1 _DSC3182_1 _DSC3188_1 _DSC3201_1 _DSC3251_1 _DSC3264_1 _DSC3280_1 _DSC3289_1

Dit bericht werd geplaatst in Campagne, Diversiteit, Genk, Jongeren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s