De mensen van Francistown, Botswana.

IMG_8486Francistown is de zus van Genk in Botswana. Al 10 jaar vormen ze een hechte band en leren ze van elkaar op vlag van wijkontwikkeling, afvalbeleid, jeugdbeleid, onderwijs, gezondheidszorg.  Ook nieuwe economische uitdagingen, participatie van burgers, gelijke kansen en communicatietechnologie zijn nieuwe kansen in de samenwerking.  Maar bovenal zijn het onze mensen die onze stad maken. In Genk, maar ook in Francistown. Hier enkele portretten die ik van hen maakte.

 

“Mijn nieuwe vriendin Joyce Ndove. Wat een vrouw! Moeder van vier zonen tussen 11 en 32 en grootmoeder van twee kleindochters. Deputy Mayor van Francistown. De zon in ons gezelschap. Met haar had ik lange gesprekken over gelijke kansen in de samenleving en quota in de politiek. In België is nu 44 procent vrouw in het parlement. In Botswana zijn er vier vrouwen op 61. Maar Joyce is vast van plan haar strijd door te zetten. Een pittige dame en goede tandem met de burgemeester.”

IMG_8394IMG_8388 IMG_8426 IMG_8435 IMG_8436 IMG_8445 IMG_8446 IMG_8465 IMG_8472 IMG_8477 IMG_8479 IMG_8482

 

 

 

 

 

 

“Steven Michael is schepen van sociale zaken, onderwijs en gezondheid. De Francistownse Geert Swartenbroeckx zeg maar. Hij is chef van zijn ward (wijk) en naar eigen zeggen een stemmentrekker bij verkiezingen. Als je met hem op straat loopt merk je ook hoe populair hij is.  Steven vergezelt onze delegatie consequent en is een stille ingetogen man. In gesprekken kan hij je heel wat vertellen over inkomen, hiv problematiek, belastingen, solliciteren en werk. Boeiende en leerrijke gesprekken.”

 

“Joseph is onze twinning Officer, maar eigenlijk ook de PRmanager van de stad Francistown. Hij verzorgt ons uitstekend. Stipt, correct en efficiënt. Ook verzorgt hij goede contacten met de journalisten. Hij wordt door hen op handen gedragen, dat voel je meteen. Joseph is 30 jaar, heeft een vriendin die in de hoofdstad woont en samen hebben ze een dochtertje van vier. Ook zijn vriendin is jong en ambitieus. Zij werkt als Senior HR Manager bij Botswana Airlines in Gabarone.”

“Lucy Hinchliffe is een warme en goedlachse gastvrouw van Kuminda farm. In the middle of nowhere, 20 km ten noorden van Francistown, bouwde ze met haar echtgenoot, een Brit die al 30 jaar in Botswana leeft, deze farm uit. Het is een plek waar ze aan jongeren de lokale cultuur wil tonen. Maar niet alleen locals komen hier, onlangs had ze een groep studenten van Pixar in de VS op bezoek. Lucy organiseert ook culturele evenementen, waarvan we een mochten meemaken.”

“Freddy was er plots bij in onze bus. De Deputy Mayor Joyce, zijn ex schoonzus, had hem erin geloodst. Freddy is al 22 jaar in Botswana. Hij leeft in Kassane en is er begrafenisondernemer. Een echte stoer bink van 64 jaar, ex para met vele verhalen over het aanpakken van slangen, het overleven van een aanval van een olifant, het bewaren van lichamen die door krokodillen zijn gedood. Freddy lijkt wel uit een film weggelopen en naar eigen zeggen is hij ook nog de neef van Jean Claude Vandamme. Kleurrijk figuur.”

“De 30 jarige Patricia Zikhale is nu 12 jaar kapster in Francistown, waar ze terechtkwam toen ze haar man huwde. Ze is de moeder van drie kinderen van 10, 3 en 1,5 jaar. Ze werkt is een kapsalon in het centrum van de stad en werkt zoals alle kapsters als zelfstandige in het salon van een uitbater. Elke kapster huurt een stoel en een spiegel en kan daar de klanten ontvangen en voorzien van prachtige kapsels.”

 

“Ben Mpotokwane is oppositieraadslid in Francistown. Maar volgens de burgemeester werken ze heel goed samen en vinden ze elkaar vaak. Ben is ook opa van TloTlo, de vierjarige dochter van zijn zoon.”

 

 

 

“Tiny Moagi is een kranige dame van 75 die we ontmoetten tijdens ons wijkbezoek aan Area S. Reeds bij het begin van de zusterband tussen Genk en Francistown zat ze op de eerste rij als schatbewaarder van haar wijk. Vandaag blijft ze actief met de oudere vrouwen in haar wijk. Makkelijk heeft ze het niet met 500 pula (zo’n 40 euro) per maand, maar gelukkig heeft ze een eigen huis en vier kinderen waarop ze kan rekenen.”

 

“Pinky Malesu zat vandaag op de eerste rij in de Umbrella, de vergadering van de hoofden van alle wijkcomités. Zij trekt de wijk Centrum Francistown. Een vrouw met veel ambitie om nog iets van haar leven te maken als onderneemster na familiale problemen. “Mannen zijn in heel de wereld hetzelfde” troostte ik haar zonder te willen veralgemenen. Trots vertelde ze wel even tussendoor dat ze de schoonmoeder is van de minister van jeugd Dorcas Malgatho Malesu.”

“Mbisane is de coördinator van de volkstuinen van plot911 waar 27 mensen uit Francistown een volkstuintje ter beschikking krijgen van social care om in eigen voedsel te voorzien. Op deze plek leren jongeren binnen home economics ook kleding maken en meubelen stofferen. Valencia ziet toe op alle projecten die jongeren versterken om later thuis zelf te kunnen werken en er een inkomen mee te verwerven.”

“Mpotseng Moamogwe studeerde in 1986 af als verpleegkundige. Daarna haalde ze ook haar diploma ziekenhuisadministratie en volksgeneeskunde. Ze werkt sinds 5 jaar in het ziekenhuis van Francistown als hoofd van verpleegkunde. Het is één van de drie grote publieke ziekenhuizen van Botswana. De grootste uitdaging blijft de aanpak van hiv/aids.”

 

 

Ngaladzi Maano is 15 jaar en loopt school in Setlalekgosi CJSS waar hij in het webproject zit met het Sint Jozefinstituut van Bokrijk. Elien Peremans, ook mee in onze delegatie zorgt dat haar klas (waar toevallig mijn dochter ook in zit) regelmatig communiceert met de klas van Maano. Inteculturele vaardigheden check!

IMG_8404“Op de persconferentie van de city counsel over afvalmanagement en de drie nieuwe huisvuilwagens ontmoette ik Phillimon Mmeso, journalist bij de Botswana Guardian die zeer kritische vragen stelde met betrekking tot het uitbesteden van de huisvuilophaal aan de privésector. Achteraf had ik een gesprek met hem over insourcing versus outsourcing en over de media en de lokale verankering van die media in een land. Want dat hebben Genk en Francistown ook gemeen: beiden liggen in de periferie en tegelijk ook in het midden van een gebied dat verschillende landsgrenzen, maar daarom niet noodzakelijk mentale grenzen kent.”

IMG_8502

 

 

 

 

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s