Toeren in de wijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn we zijn weer vertrokken. Na een afmattende verkiezingscampagne trek ik samen met de burgemeester naar alle Genkse wijken. Het is de bedoeling dat we deze legislatuur alle wijken twee keer bezocht hebben. Luisteren. In gesprek gaan. Huisbezoeken. Kijken wat er in de verenigingen gebeurt. Met mensen praten. Over hun wijk. Hun werk. Hun leven. Hun wensen en ambities. Daar, in de wijk, ligt het echte dagelijkse leven. Daar proberen de Genkenaren hun leven vorm te geven. Samen met hun buren.

Winterslag hebben we al achter de rug. Een gezellige babbel met enkele vrouwen die een ladies night organiseren. Op bezoek bij een groenwerker van de stad met een Marokkaanse vader en een Belgische moeder maar nog altijd op zijn achternaam beoordeeld wordt. Boksles in de uitdaging, waar jongeren attitudes aanleren door keihard te trainen. Gesprekken met de senioren van de Vierde Wand. En nog zoveel andere interessante ontmoetingen.

Afgelopen week deden we hetzelfde in Bret-Gelieren. En in september komen ook nog Bokrijk, Waterschei en Zwartberg aan de beurt. Iedere zomer gaan de burgemeester en ik samen met een lokale schepen langs alle wijken van Genk. De straat op. Dichtbij de mensen. Om te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan. Iedere week in iedere wijk wordt afgesloten met een gezellige bijeenkomst waarop de bewoners zelf voor de hapjes zorgen en de stad voor een drankje. Want zelf ook iets doen staat ook op de agenda.

Een gemeenschap ontstaat pas door samen met alle inwoners de dingen aan te pakken. En dan merk je tijdens zo’n wijktoer dat er in iedere wijk ontzettend veel potentieel zit. Mensen willen echt iets betekenen voor hun gemeenschap. Ze willen hun kennis, ervaring en creativiteit echt wel inzetten om de zaken beter te maken, aangenamer te maken. Ze willen best wel meewerken en meedenken. Het is soms gewoon een kwestie van naar hen te willen luisteren en hen aan te zetten, te begeesteren om zich mee in te zetten.

Operatie mooie plekjes

Zo kom ik dus automatisch weer bij burgerparticipatie. In Genk nemen we de inzet en de goesting van de Genkenaren om mee te werken aan hun stad ernstig. Met de G360 hebben we de inbreng van de Genkenaren zelfs opgenomen in ons meerjaren beleidsplan. Mee participeren aan je stad is meer dan praten of aanklagen. Het is ook doen en verbeteren. Met ons nieuw initiatief “operatie mooie plekjes” brengen we dit in de praktijk. De Genkenaren kunnen een plekje in Genk dat voor verbetering vatbaar is opgeven om het door de stad te laten aanpakken. Uit alle inzendingen worden 5 plekken gekozen die de stad ook daadwerkelijk zal verbeteren. De bewoners kiezen niet alleen het plekje in Genk maar geven ook aan hoe het verbeterd kan worden en wat zij zullen doen om het samen met de bewoners te verbeteren. Dat is doen. Dat is participatie in de praktijk. Dat is samen de handen uit de mouwen steken.

Voor mij is beleid voeren naar de mensen toegaan. Luisteren en begeesteren om samen de zaken aan te pakken zodat we er allemaal beter van worden. Dat doe je niet alleen tijdens een verkiezingscampagne. Dat doe je het ganse jaar door. Iedere dag. Samen.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Toeren in de wijken.

  1. spijtig dat ik er niet bij was in Winterslag ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s