Cité Helden.

IMG_0483Als er iets is wat Genk uniek maakt, dan zijn het onze cités en de mensen die daar wonen en leven. Honderd jaar geleden woonden er in Genk 2500 mensen. Nu zijn het er 65000. Vanuit alle windhoeken kwamen ze naar Genk. Vanuit Vlaanderen, België, Europa en heel de wereld om hier een toekomst uit te bouwen en aan de welvaart van Genk te werken. In de mijnen en op Ford. Ze woonden en leefden in de cité. De mijnen zijn ondertussen al een tijdje dicht. Volgende maand sluit Ford definitief de deuren. Maar de mensen wonen nog altijd in de cité. Zij zijn gebleven. Samen met hun verhalen. Als we elkaars verhalen kennen, leren we elkaar ook beter kennen en appreciëren. Daarom vind ik dit boek zo belangrijk. Want door de verhalen van deze citéhelden leren we elkaar kennen en appreciëren. En het is maar door elkaar te kennen en te appreciëren dat we de kiemen leggen om samen ons leven en onze toekomst uit te bouwen.

Maar ik wil het hier toch vooral hebben over de manier waarop dit boek tot stand is gekomen omdat het een prachtvoorbeeld is van hoe je van onderuit aan een samenleving kunt bouwen. Want als er naast onze cités en onze inwijkelingen nog iets is dat ons uniek maakt, dan is het ons buurtwerk. Het buurtwerk is zo goed als ontstaan in Genk. Oudgedienden – en ik zie hier heel wat oudstrijders van het eerste uur in de zaal – vertellen mij nu nog over die pioniersdagen toen studenten vanuit alle Vlaamse universiteiten en hogescholen naar de Genkse cités afzakten om te zien hoe hier van onderuit aan de emancipatie van de meest kwetsbaren in onze samenleving werd gebouwd. Het was de tijd van het conflict, niet in het minst met het stadsbestuur. Het buurtwerk nestelde zich in onze wijken en gaf een stem aan de mensen. Ze vertrokken vanuit heel concrete problemen, waar het stadsbestuur geen oren naar had omdat ze die stem van de basis niet hoorden. Waren ze dan doof? Nee, die stem klonk daarvoor gewoon niet door. Het was maar door zich te verenigen in het buurtwerk dat de stem van het volk voor het eerst klonk en dat de problemen van de wijken ook op de agenda werden gezet.

Vanaf de jaren ’90 is het buurtwerk dan geëvolueerd naar een samenwerkingsmodel. Samen met het stadsbestuur neemt het buurtwerk de rol op zich om het leven in de wijken te verbeteren. Er werd geïnvesteerd in samenlevingsopbouw, in jeugdwerk en in tal van initiatieven in de wijken. Samen maken we onze stad.

Het buurtwerk speelt een cruciale rol in het versterken van de Genkenaren, zeker de meest kwetsbaren onder hen. Die rol moeten we in moeilijke tijden nog meer uitspelen. Mensen samenbrengen. Hun stem laten horen. Maar vooral – en dat vind ik als schepen van wijkontwikkeling de volgende stap – de verborgen kracht van al die Genkenaren naar boven spitten. Hun talent, hun ijver en hun creativiteit opdelven om samen het leven in onze buurten aangenamer te maken en de mensen ook sterker te maken. Mee doen, mee denken, mee werken aan Genk.

We kunnen de uitdagingen die op ons afkomen alleen de baas als we ze samen aanpakken. Van onderuit. De handen uit de mouwen steken en meebouwen aan een stad waar iedereen mee telt. Participeren om te emanciperen. Iedereen, met zijn eigen capaciteiten, zijn eigen creativiteit, zijn eigen ijver.

Dit boek is een prachtig voorbeeld van hoe we dit emanciperend participatieproject concreet kunnen maken. Het heeft de mensen uit onze wijken een stem gegeven. Het vertelt de verhalen van de Genkenaren. En al die verhalen kwamen tot stand op maat van de mensen die ze vertelden. Of het nu via een interview was, of door een les autobiografisch schrijven te volgen of door aan een spel deel te nemen. Iedereen had een verhaal en het was maar een kwestie van het eruit te krijgen. Het leverde allemaal prachtige verhalen op. Het gaf een stem aan onze citéhelden. En nogmaals: het is maar door een verhaal te vertellen dat we de verhalen van onze buren, onze medemensen, leren kennen.

Ik wil dan ook iedereen bedanken die dit schitterende project heeft helpen realiseren. Zowel de mensen die hun verhalen vertelden als de mensen die ze neerschreven. Maar vooral de mensen van het buurtwerk en van Stebo die dit project hebben uitgewerkt. Dit zijn de verhalen die ons verbinden. Dit zijn de verhalen die Genk uniek maken en samen ons veelkeurig DNA bepalen. Al deze verhalen zijn het verhaal van Genk. En waar verhalen ontstaan is er leven, is er een toekomst en voelen we ons verbonden. Ik kan dus alleen maar hopen en op alle Genkenaren rekenen dat ze hun verhalen zullen blijven vertellen.

Joke Quintens (nav de lancering van het boek op 28/11/14)

 

Dit bericht werd geplaatst in Diversiteit, Genk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Cité Helden.

  1. Wintmolders zegt:

    Bedankt schepen voor deze ” steunende woorden” namens het stadsbestuur’ Doet deugd en ik weet dat ze gemeend zijn! Merci!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s