Een gemeenschapsmunt voor mensen die de handen uit de mouwen steken.

foto 2Gelukkig zijn er mensen die zich willen inzetten voor de gemeenschap, hun steentje willen bijdragen aan een beter milieu, anderen willen steunen en duurzaam met hun omgeving willen omgaan. Deze mensen, die hun handen uit de mouwen steken, verdienen het om beloond te worden. Want het zijn allemaal kleine helden. Daarom noemen we hen in Genk ook “Helden van Genk”. Om hen te belonen voor specifieke acties waar we nog een tandje willen bijsteken, lanceerden we deze week de gemeenschapsmunt “Genk beloont”.

Afgelopen woensdag mocht ik zo onze eerste “Held van Genk” belonen met 5500 punten. Valerie, een jonge Genkse moeder, had die punten verdiend door herbruikbare luiers te gebruiken en omdat ze lid is van het Voedselteam en van het Vrije Veld. Met onze gemeenschapsmunt “Genk beloont” kunnen de Helden van Genk punten verdienen die ze kunnen verzilveren. 100 punten zijn omgerekend 1 euro waard. Zo hebben we 31 acties voorzien die je kunt ondernemen en vervolgens verzilveren voor 17 producten die je met je punten kunt kopen.

Belonen.

Waarom is zo’n gemeenschapsmunt nu zo belangrijk?

In de eerste plaats willen we een bepaald gewenst gedrag, of het nu ecologisch of sociaal duurzaam is, stimuleren door het te belonen. Ten tweede willen we de noden van een omgeving verbinden met de capaciteiten en dromen van de mensen in de verschillende wijken. En tenslotte kunnen we ook nieuwe zaken realiseren die met euro’s niet te betalen zijn. Zo creëren we nieuwe hefbomen voor een nieuw beleid.

Maar hoe kun je deze punten nu verdienen?

Ik doe maar een greep uit enkele acties die je kunt ondernemen om punten te verzamelen. Je kunt lokaal voedsel, streekeigen planten of duurzaam hout kopen. Je kunt composteren, huisvuilzakken vermijden of herbruikbare luiers gebruiken. Je kunt een afvalarm evenement of een repaircafé organiseren. Je kunt een insectenhotel, een bijvriendelijke tuin of een moestuin houden of leren imkeren. Je kunt een EHBO cursus volgen, leren reanimeren of seniorenconsulent worden.

Je vindt dus alle mogelijkheden op http://www.genkbeloont.be. Daar zie je ook meteen wat je met die punten kunt doen. Je kunt er tickets mee verwerven voor het zwembad, de cinema, de Cosmodrome, minigolf, KRC Genk of CMine expeditie. Je kunt er stadshoning, een rittenkaart van de Lijn, een compostvat of een onkruidverbrander mee kopen. Je kunt ruimtes of materiaal van de stad huren voor je activiteiten.

Doe mee.

Wie zich wil registreren als “Held van Genk” kan dat vanachter zijn of haar computer met een kaartlezer op http://www.genkbeloont.be. Of ook aan het balieplein van het stadhuis, in het Heempark of bij Stebo in Zwartberg. Later kan het ook in de verschillende wijkhuizen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een betere wereld, een betere wijk, een betere straat. En daar verdien je dan ook voor beloond te worden.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s