Allemaal maten in De Maten.

FullSizeRenderIk ben van de natuur beginnen te houden. Misschien nog meer sinds ik schepen van Leefmilieu ben. Nochtans vond ik van mezelf altijd dat ik een stadsmens ben. Ik hou immers ook van de bruisende, kosmopolitische dynamiek van een stad. En dan ben ik goed gevallen in Genk: de meest groene en kosmopolitische stad van Vlaanderen.

Vorige week ben ik op stage geweest in de Maten, een geweldige stukje beschermd natuurgebied op amper een steenworp afstand van Genk Zuid, het industrieterrein dat van Genk de derde industriestad van Vlaanderen maakt. Dit natuurgebied wordt onderhouden door Natuurpunt en een groep vrijwilligers. Genkenaren die samen de handen uit de mouwen steken voor de Genkse natuur en regelmatig worden bijgestaan door een grote groep jongeren.

Vrijwilligers.

Natuurpunt Genk werkt met een aantal vaste medewerkers en een groep vrijwilligers. Deze vrijwilligers van Natuurpunt zetten zich met hart en ziel in voor de vele unieke Genkse natuurgebieden. Toen ik vorige vrijdag aankwam waren ze al present. Sommigen zijn gepensioneerden die zich nu inzetten voor de natuur. Even later kwamen Davy en Youssef aan met hun jongeren uit het deeltijds onderwijs van groep INTRO. Jongeren tussen de 15 en 18 jaar die de weg wat kwijt zijn en via allerlei initiatieven terug een attitude verwerven die hen op weg helpen in de wereld.

Aanvankelijk liepen de jongeren er wat verloren bij. Zo’n natuurgebied is niet meteen hun natuurlijke habitat en een smartphone is voor hen een dagdagelijkser gebruiksinstrument dan een verhakselaar. Maar met de gedreven stimulans van de ervaren vrijwilligers en de vaste medewerkers van Natuurpunt, die vroeger misschien zelf in de schoenen van deze kwetsbare jongeren stonden, kwam er al snel een beetje schwung in de groep. De arbeiders zaagden de bomen om , terwijl wij – ik dus met de jongeren – de takken weg sleepten naar de verhakselaar. Aanvankelijk wat loom, want ze hadden allemaal de avond ervoor wel wat anders te doen gehad, maar daarna legden sommigen er toch duchtig de pees op.

Gedurende het schooljaar komen deze jongeren 15 keer naar een gebied van Natuurpunt om er aan natuurbeheer te doen. Zij hebben het voorste gedeelte van de Maten geadopteerd en helpen er de opslag te onderdrukken, soms te plaggen, soms mee bomen te verwijderen of zelfs een vijver af te vissen. Samen met de vrijwilligers, die vroeger vaak in het onderwijs stonden en nu zelf zeggen dat ze eindelijk iets voor deze jongeren kunnen doen waarvoor vroeger onvoldoende tijd was. Je voelt meteen dat iedereen in de natuur open bloeit.

Natuur.

Zo’n dag in de natuur doet goed. Je voelt je vrij, verzet je gedachten door te werken, je hebt fijne babbels met de andere medewerkers. Je voelt je deel van een ploeg vrijwilligers, jong en oud, die samen met ervaren natuurbeheerders de unieke natuur van Genk onderhouden en zo het unieke groene karakter van Genk versterken.

Genk is een groene industriestad. Kosmopolitisme in het bronsgroen. Dit moeten we bewaren, koesteren en zelfs verder uitbouwen omdat het een unieke troef is voor Genk en zelfs onze toekomst kan bepalen. Het maakt ons tot een van de aantrekkelijkste industriesteden van de wereld. En dat is belangrijk. We bewijzen ermee dat groen en industrie wel samen gaan. Een creatieve maakindustrie, met terreinen zoals het Thor Park, C-Mine en het vernieuwde Genk Zuid zorgt voor de broodnodige welvaart en tewerkstelling. In een prachtige groene omgeving waarin we goed kunnen wonen en leven. Daar werken die vrijwilligers van Natuurpunt samen met de jongeren van het deeltijds onderwijs een heel jaar lang aan. Kan het nuttiger? Kan het zinvoller?

Het doet ook goed je neus eens buiten te steken, de handen uit de mouwen te schudden, een beetje te zweten en een frisse neus te halen. Zeker als schepen van Leefmilieu.

FullSizeRender FullSizeRender-4 FullSizeRender-1 FullSizeRender-2 FullSizeRender-3 FullSizeRender FullSizeRender-4 FullSizeRender-3 FullSizeRender-1 FullSizeRender-2

Dit bericht werd geplaatst in Doe mee, Genk, Jongeren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s