Word fixer! #iedereenfixt

upcycling-2Vindingrijkheid. Dat heb je nodig om te upcyclen of spullen een nieuwe functie te geven. Zo wordt een autoband een hondenmand, een moersleutel een kapstok, een valies een stoel, een fietswiel een wandklok. Gelukkig zijn er google, pinterest en instagram om je te inspireren en naar hartelust te kopiëren. Zoals hier bijvoorbeeld.

 

In Genk organiseren we dit deze zomer als ‘Iedereen fixt’, een upcyclingevent dat de Genkenaren moet warm maken om meubels, elektrische apparaten en andere spullen een tweede leven te gunnen. In samenwerking met gedreven upcyclers kan iedereen het tijdens de zondagsmarkten – de wekelijkse oude spullen markt tijdens de zomer in Genk- leren. We zien dit als een start om te onderzoeken welke de kansen zijn van upcycling in Genk.

In tegenstelling tot recycleren, waarbij men materiaal hergebruikt, wordt bij upcycling een nieuw leven gegeven aan een voorwerp door er iets aan toe te voegen of het een nieuwe functie te geven. Upcycling is een antwoord tegen de wegwerpmaatschappij en de lineaire centrale economie. Duurzaamheid houdt in dat er een volhoudbaar evenwicht gezocht wordt tussen milieu, mens en markt. Om dit te bereiken is een overstap van een lineaire economie naar een circulaire economie, een systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseert en waardevernietiging  minimaliseert, onvermijdbaar. Dit systeem is niet alleen beter voor het milieu, maar kan lokaal ook nieuwe jobs creëren.

We zijn ervan overtuigd dat upcycling kansen biedt voor onze inwoners. Zowel op het vlak van jobs als op het vlak van ondernemerschap zijn er kansen om via upcyclingprojecten mee een antwoord te bieden op de huidige Genkse problematiek van hoge (jeugd)werkloosheid. Op welke manier upcycling hierin een rol kan spelen wordt de komende maanden onderzocht.

Nog dit jaar zullen we alle Genkse bestaande upcyclers en initiatieven in kaart brengen. Van herstellers tot artiesten, van geefpleintjes en doorgeefwinkels tot ondernemers. Bedoeling is om ze te identificeren, inventariseren én te bevragen. Op basis hiervan kunnen we dan een analyse maken van de concrete en gedragen kansen voor Genk.

Om upcycling onder de aandacht te brengen kan iedereen deze zomer terecht tijdens ‘Iedereen fixt’. Tijdens de zondagmarkten is iedereen welkom in het blottebillentheater in de Molenstraat voor gratis workshops en demo’s rond upcycling. Elke week zullen reeds bestaande upcyclinginitiatieven en geëngageerde Genkenaren werken rond diverse thema’s. Zo zal Warm en Proper uit Sledderlo een textielworkshop organiseren, kan je lasercutten dankzij het FABLAB of leren de gasten van het Absolutely Free Festival – het duurzaamste festival van Vlaanderen – je van oude spullen muziekinstrumenten maken. Er zijn al heel wat waardevolle initiatieven aanwezig in Genk. Door hen in the picture te zetten hopen we anderen goesting te geven in het upcyclingverhaal.

Want we willen goesting geven om zelf aan de slag te gaan!

Meer info.

 

Dit bericht werd geplaatst in Duurzame ontwikkeling, Genk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s