Inspiratie in groen Londen.

IMG_6479Genk is een kosmopolitische stad in het groen. Soms beseffen we nog te weinig hoe uniek dit is en wat een ongelooflijke waarde dit heeft. We zijn de derde industriestad van Vlaanderen met alle bonte kleuren van een grote stad, prachtig industrieel erfgoed en liggen toch volop in de natuur. Ik zeg al jaren dat dit een enorme troef is om Genk op de kaart te zetten en er een welvarende toekomst mee uit te bouwen voor alle Genkenaren. Maar van een leien dakje loopt dat niet altijd. Want veel groen betekent in de hoofden van sommigen ook dat we toch genoeg natuur hebben in Genk en dat we het dus ook mondjesmaat kunnen opofferen.

Ik denk dat we al heel wat stappen hebben kunnen zetten om de unieke natuur en natuurbeleving van Genk niet alleen te bewaren maar ook te versterken. Ik denk aan ons bijenplan waarmee we een wereldwijd probleem in Genk aan de bron aanpakken. Ik denk aan de ontwikkeling van de groenwal aan het industrieterrein van Genk-Zuid. Ik denk aan ons participatietraject om het centrum van Genk te vergroenen of aan de Tuin van Betty in Winterslag. Ik denk aan de ontwikkeling van de Stiemerbeekvallei als strategisch stadsproject, met oa de aanleg van het buurtpark Schansbroek. Ik denk aan het realiseren van ecologische verbindingen door heel onze stad. Ik denk aan allerlei initiatieven om onze waardevolle natuurgebieden goed te beheren en verder te ontwikkelen. Maar tegelijk merk ik bij een deel van de bevolking en bij de Vlaamse overheid dat oude gedachten en korte termijn denken ons kosmopolitisch karakter in het groen soms dreigen op de helling te zetten.

Daarom is het altijd goed om met vernieuwde inspiratie voor die duurzame en groene stad te gaan. En dan moet je over de de grenzen durven kijken en leren van anderen. Dat ga ik morgen samen met enkele collega’s doen in Londen.

We gaan op groene “urban field trip” in een stad die ons enorm gaat inspireren. Want beter slim gejat dan slecht bedacht. Uit Freiburg, nog zo’n voorbeeld van duurzame ontwikkeling, hebben we vorig jaar ook heel wat meegenomen dat vandaag al zichtbaar is in onze stad. We focussen tijdens de bezoeken op de manier waarop groen de stad versterkt én op wat groen opbrengt voor de stad. Maar we kijken ook naar de conflicten met stedelijke ontwikkeling die er ontstaan.

Eerst fietsen we langs Olympic Park, Hackney Marches, Victoria Park, Mile End Park, Lime House Bassin, Lime House Cut, Three Mills Park, The Greenway. Centrale vraag tijdens deze tocht is: ‘Hoe kun je een gedeeltelijk vervallen gebied in het hart van de stad herontwikkelen en tegelijk de gemeenschappen in de omringende stadsdistricten een beter toekomstperspectief bieden met sociale, economische en ecologische duurzaamheid op lange termijn?’

Verder bezoeken we Trees for Cities dat al jaren werkt voor dat ene doel: meer bomen in de stad. We bezoeken een basisschool, Edible Playground & Forest Garden, met een eetbare speelplek en een naastgelegen bomentuin. Dit is aangelegd met als doel de stadse kinderen meer bij te leren over de natuur.

We gaan naar Potters Fields Park in London Bridge. Dit park wordt beheerd en geëxploiteerd door Jon Tighe. Hij is de park & events manager van Potters Fields. Want een park kan ook best financieel aantrekkelijk zijn. Potters Fields Park kun je namelijk huren, toplocatie voor een trouwerij zonder extra Potterskijkers.

De stad Londen is de grote inspirator achter veel groene delen van de stad. Het bestuur startte een programma voor de aanleg van 10.000 extra bomen en er werden al meer dan 100 kleine groene parkjes aangelegd onder zijn bewind. In de City Hall zullen we het hebben over de Pocket Parks, maar kijken we ook naar grotere Londense natuurprojecten als Big Green en Green Infrastructure.

Ten slotte kijken we naar Camley Street Natural Park en de enorme integrale gebiedsontwikkeling aan King’s Cross. Hoe past het London Wildlife Trust in de enorme gebiedsherontwikkeling die hier plaatsvindt? De organisatie ziet het als haar taak om zoveel mogelijk mensen te vertellen over het belang van natuur en biodiversiteit. We gaan in gesprek over conflicterende ruimteclaims.

Genk is Londen niet. Maar wat we delen is het besef dat we elke dag hard moeten blijven werken aan (draagvlak voor) die groene en duurzame stad van de toekomst.

IMG_6478 IMG_6476 IMG_6475

Dit bericht werd geplaatst in Duurzame ontwikkeling, Genk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s