De bewogen eeuw van Wolf.

IMG_8523We zijn als Curieus ongelofelijk trots dat we de expo “I’m a lucky man, een eeuw sociale geschiedenis in beeld” van de 103 jarige fotograaf Wolf Suschitzky hebben kunnen samenstellen in het kader van het Festival van de Gelijkheid en ism Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Wolf stond op de eerste rij toen de 20ste eeuw geschiedenis schreef. Geboren in Wenen, twee jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog leidde het leven hem via Amsterdam naar Londen, waar hij nu nog woont.

Het Festival van de Gelijkheid, in De Vooruit op 9, 10 en 11 december, brengt een unieke selectie van zijn originele werken voor het eerst naar België, onder de noemer “I’m a lucky man”. Maar omdat we het zonde vonden zijn foto’s enkel tijdens die drie festivaldagen tentoon te stellen, kozen we ervoor deze expo twee weken toegankelijk te maken voor het grote publiek. Gratis toegankelijk, uiteraard, want we willen dat iedereen kan kennis maken met Wolf Suschitzky!

Wie is nu die man? Die fotograaf van 103 jaar? Geboren in Wenen in 1912? Het is een onwaarschijnlijk interessant en bovenal minzaam man. Dat leer ik van Koen Vidal die hem uitgebreid interviewde voor De Morgen en van An Pauwels en Jurgen Theunissen van Curieus die hem bezochten en de foto’s met hem uitkozen in zijn flat in Londen in de voorbereiding van deze expositie.

Suschitzky was de zoon van een Weense socialistische vader met joodse achtergrond. Zijn eerste jeugdherinnering is de dag dat het Oostenrijks-Hongaarse rijk ineenstuikte en hij vanop de schouders van zijn vader een ontregelde mensenmassa zag in zijn stad Wenen. Hij keek erg op naar zijn vader die de allereerste socialistische boekhandel in Wenen openhield, met boeken over abortus en vrouwenrechten in de rekken, en hem met een humanistische progressieve levensvisie aanstak. Grote schrijvers waren er kind aan huis.

Hij zag Wenen veranderen van een progressieve stad in een fascistisch nest, en moest na de burgeroorlog van 1934 de stad ontvluchten. Hij belandde door de liefde in Amsterdam, maar het liefdesverdriet na de liefdesbreuk met die Nederlandse schone bracht hem uiteindelijk in Londen bij zijn zus Edith. Onbewust ontsnapte hij zo aan de Holocaust.

In Nederland fotografeerde hij enkele maanden postkaarten voor nieuwsagenten. In Londen, waar hij terecht kwam in 1935 startte hij als cameraman voor Paul Rotha en ontwikkelde hprinsengrachtamsterdam_1934©wolfsuschitzkyij een lange carrière als fotograaf en cinematograaf.

103 jaar oud zijn. Dat is lang. Dat is het opflakkeren en verstillen van wapengekletter uit twee wereldoorlogen, de werelddominantie die zich vervolgens in een ijskoude tweedeling plooit, gillende meiden die in zwijm vallen voor de Beatles, de eerste heupswing van Elvis en alle muzikale klasbakken die daarna door hem beïnvloed werden, de minirok die een vijftal keer in en uit de mode komt en gaat, de uitvinding van het internet de halve wereld die het koloniale juk van zich afwierp … In die 103 jaar leefde en fotografeerde Wolf.

sloppenwijkdundeeschotland_1944_©wolfsuschitzkycharingcrossroad_1937_©wolfsuschitzky stpaulscathedrallonden_1942_©wolfsuschitzky arbeiderswaterloobridgelonden_1939_©wolfsuschitzky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hij hield ook zijn uitgesproken engagement hoog. Hij vond de te late invoering van het vrouwenstemrecht de grootste schande en de anticonceptiepil de belangrijkste uitvinding van de vorige eeuw.  Toen hij dit jaar van Koen Vidal de Belgische chocolade dankbaar in ontvangst nam, legde hij meteen de link met onze schandalige koloniale geschiedenis. Om niet te zeggen, Wolf Suschitzky weet verdomd goed waarover hij praat.

victiorabusstatiolonden_1939_©wolfsuschitzky

En hij blikt niet enkel achteruit. Zijn gedrevenheid om hedendaagse internationale ontwikkelingen (de verkiezingen in Groot Brittannië, de Griekse crisis, de loonkloof tussen mannen en vrouwen …) op te volgen, is aanstekelijk.

Een inspirerend man. Een prachtig verhaal. En bovenal schitterende foto’s.

De expo kan bezocht worden in het Amsab vanaf vandaag 2 december tot 16 december. Het Festival van de Gelijkheid vindt plaats op 9, 10 en 11 december 2015 in de Vooruit in Gent. Alle info vind je hier.

 

Dit bericht werd geplaatst in Curieus, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s