Stadsmakers verenigen in een stadsambassade

De stadsmakers die een pop up Regenbooghuis organiseerden.

De stadsmakers die een pop up Regenbooghuis organiseerden.

Het spreekt letterlijk voor zich: samen stad maken, dat doe je als stadsbestuur niet alleen. Niet dat Genk dat ooit heeft moeten doen – denk maar aan het rijk geschakeerde verenigingsleven. Toch zijn er nieuwe trends. Want terwijl het stadsbestuur evolueert van een beheersende naar een begeesterende cultuur, staan in de stad steeds meer stadsmakers ‘nieuwe stijl’ op.

Smart cities: iedereen heeft er de mond vol van. Ook Genk mocht zich deze medaille opspelden toen het in 2013 een Smart Cities Award ontving. Slimme steden zetten technologie in om vooruit te gaan, zijn bezig met slimme mobiliteit, duurzaam wonen en leefbaarheid. Maar daar waar slim zijn handig is, is wijs zijn moedig. Wijsheid gaat over hoe we denken over ons menselijk en sociaal kapitaal. In Genk is dat kapitaal per definitie superdivers en daar zijn we fier op. Smart citizen in a Wise City. Slimme burgers in een wijze stad, daarop moeten we focussen.

Slim zijn is handig. Wijs zijn is moedig.

Slimme burgers, stadsmakers. Voor een stad zijn ze minstens zo belangrijk als de Gestelde Lichamen of het stadsbestuur zelf om de stad te maken en te versterken. Of het nu in een participatietraject is, of een eigen project, als vrijwilliger of organisator, het zijn geëngageerde stedelingen met een open vizier en net dat tikkeltje extra. Stadsmakers zijn onze belangrijkste ambassadeurs. Wat wij als stad voor hen kunnen doen, is hen vooral kansen en ruimte geven om hun ding te doen. En we kunnen hen verenigen. Noem het een ambassade, maar denk daarbij niet aan de omheinde bakstenen versie. Zie het eerder als een open leernetwerk van initiatiefnemende burgers.

Tip om in te struinen: de website van Nieuw Nederland – steden in transitie en Pakhuis de Zwijger

Enkele mooie projecten van stadsmakers in Genk zijn voor mij Warm en Proper, Studio Refugee, AFF festival, de Tuin van Betty, de Doorgeefwinkel, het Pop up Regenbooghuis, het Pleintje Jonkersblook en de Muur Stalenstraat. Maar uiteraard zijn er zoveel meer: inzamelingsacties, opvang vluchtelingen, sociaal-artistieke activiteit, sociaal restaurants, creatief gebruik van de publieke ruimte. #trots

Afgelopen jaar kwam ik op reis ook heel wat prachtige stadsmakers en hun projecten tegen op mijn weg. Ik deel ze graag.

IMG_6243 IMG_6482 IMG_6557 IMG_6867 IMG_5880 IMG_4759 IMG_5110 IMG_5193 IMG_5209 IMG_5720

 

Dit bericht werd geplaatst in Duurzame ontwikkeling, Genk, Participatie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s