Een levend laboratorium rond vaardigheden. #dam

Schermafbeelding 2016-05-21 om 10.11.35Toen ik Pablo Calderon voor de eerste keer ontmoette, was ik meteen verkocht. Dat is natuurlijk geen onbelangrijke vaardigheid voor een marktkramer. Maar Pablo is geen gewone marktkramer. Hij trok met zijn bakfiets door de straten en naar de pleinen om een goed gesprek te kopen. Fantastisch, dacht ik. We waren dan ook meteen verkocht om van Pablo’s idee ons volgende G360 project te maken. Na de burgerbrainstorm, waar meer dan 450 Genkenaren meeschreven aan het meerjarig beleidsplan, na Operatie Mooie Plekjes, waar de Genkenaren 5 verwaarloosde plekken oppimpten, kozen we in 2015 voor de Andere Markt van Pablo.

Participatie is belangrijk. Daar zijn we in Genk al een hele tijd van overtuigd. Niet als doekje voor het bloeden en omdat het tegenwoordig nu eenmaal goed staat om het over participatie te hebben, maar gewoon omdat het nodig is. Participatie is immers de activering van het talent, de kennis, de creativiteit en de ijver van onze bevolking. Samen kunnen we meer. En dat is nodig in een stad zoals Genk, waar de uitdagingen soms als een zwaard van Damocles boven onze hoofden hangen, maar die we met zijn allen ook kunnen aanpakken om een betere toekomst te bouwen. Iedereen kan iets, iedereen weet iets, iedereen kan een bijdrage leveren aan een beter leven in onze stad. Dat is “samen stad maken”.

Vaak wordt participatie nog te veel gedefinieerd als “praten”. Maar dan zijn het altijd dezelfden die het hoge woord voeren. Meestal zijn het de hardste roepers of de mondigsten onder de mondigen die het voor het zeggen hebben. En dan horen of zien we de rest van de bevolking niet. Voor mij is participatie meer. Het is veel meer en vooral ook veel meer “doen”. Samen aanpakken. Samen werken. Samen iets ondernemen. En dan kan iedereen mee. Want iedereen kan iets. Iedereen doet iets. En iedereen is iets. De Andere Markt paste wonderwel in deze visie. We zouden vooral gaan doen, initiatieven nemen, ons tonen in de publieke ruimte, de handen uit de mouwen steken, samen met de Genkenaren. De straat op, de wijken in.

Het enige dat we nog nodig hadden was een goed thema. Waar zouden we eens rond gaan werken? Welke Genkse uitdaging zouden we eens aanpakken? En waar konden we dan beter voor kiezen dan voor de ultieme uitdaging voor Genk: werk. We hadden juist de sluiting van Ford verteerd. Onze werkloosheidscijfers behoren nog altijd tot de hoogste in heel Limburg en Vlaanderen. Laten we dus de markt op trekken rond het thema werk, dacht de Andere Markt. Maar laten we het dan ook ineens helemaal anders aanpakken. Niet nog eens het traditionele tranendal van tekortkomingen, zoals lage scholing, verkeerde profielen, geen ervaring, niet het juiste diploma en nog meer van die onvolkomenheden. Laten we eens uitgaan van wat de Genkenaren wel kunnen. Laten we ze voor één keer eens vragen waar ze wel goed in zijn.

10649690_467146230127275_833009152403293610_nPablo en zijn team trokken met hun bakfiets de straat op. Ze hadden een kleine zeefdruk mee en vroegen aan de mensen om een afdruk te maken van waar ze goed in zijn. Er werd een foto gemaakt van de Genkenaar met zijn of haar vaardigheid en zo ontstond een heuse inventaris van Genkse vaardigheden. Daar konden we mee aan de slag.

De Andere Markt werd een Living Lab, een levend laboratorium rond de kennis en kunde van de Genkenaren. We huurden dit winkelpand in de Hoefstadstraat, waar alle verzamelde vaardigheden als inspiratie dienden voor workshops, werkstations en ateliers. Gelukkig konden we daarvoor ook rekenen op de wetenschappelijke steun van de UHasselt en LUCA School of Arts. Proffen en onderzoekers van de universiteit evalueerden de Andere Markt continu omdat het zo’n belangrijk experiment in participatie is.

11755158_467146550127243_6211478436168356854_nEn het resultaat mag gerust gezien worden. Met de bakfiets van Pablo bereikten we 150 Genkenaren. Op een gewone werkdag komen gemiddeld een 10-tal bezoekers naar onze winkel. En met de verschillende workshops, die georganiseerd werden, bereikten we alles te samen al meer dan 700 Genkenaren. Ondertussen zijn er ook een aantal werkstations ontstaan uit de Andere Markt. Zo is er het “Bouw werkstation”, waar jongeren letterlijk “dingen bouwen” maar ook bouwen aan hun vertrouwen. “Studio Refugee” is een Recycle werkstation waar vluchtelingen onder leiding van Sarah Rombouts nieuwe spullen naaien van restmaterialen. En in het “Muziek werkstation” ontstond met de medewerking van Don Luca de idee dat via het organiseren van een ‘muziektour’ jonge hip-hop kunstenaars vaardigheden kunnen opbouwen in het organiseren en communiceren. Drie prachtige werkstations. Maar ik weet zeker dat er nog zullen volgen.

Voor mij is De Andere Markt echt Participatie 2.0. Het gebruikt de vaardigheden en de goesting van de bevolking om op het terrein zelf aan hun toekomst te bouwen. Het is een levend laboratorium waar volop geëxperimenteerd maar ook gedroomd kan worden. Maar het blijft niet bij dromen. Al die dromen die in de hoofden van de Genkenaren sluimeren worden ook concreet gemaakt in werkstations die, waarom niet, zelfs kunnen uitgroeien tot heuse stadsfabriekjes. Dit is de participatie die we nodig hebben. Omdat we de vaardigheden van iedere Genkenaar goed kunnen gebruiken om alle Genkenaren te versterken. Daarom wil ik iedereen die De Andere Markt heeft mogelijk gemaakt en ondersteund niet alleen bedanken maar vooral ook feliciteren.

Heel veel kleine initiatieven groeien meestal samen uit tot een groot resultaat. Dat bewijst De Andere Markt. Niets is te klein of te minderwaardig. De som van de visie en de vaardigheden van alle Genkenaren zorgt ervoor dat we vooruit gaan en een beter leven creëren voor alle Genkenaren. Dat is “samen stad maken”.

Volg hier De Andere Markt!

Dit bericht werd geplaatst in Genk, Participatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s