De ontdekking van Amerika.

img_5074We worden bedolven onder “Amerika” deze dagen. Misschien eens het moment om een verhaal te delen. Een verhaal dat Dirk, mijn partner, geschreven heeft. In 2012 ging zijn droom in vervulling. Dirk reisde voor de eerste keer in zijn leven naar de Verenigde Staten, het land waarover zijn grootouders in de jaren ’60 zo enthousiast waren maar dat hij in de jaren ’70 volgens de heersende linkse conventies moest bestrijden. Zijn grootvader had hem nochtans altijd vol vuur over dat geweldige Amerika verteld waar hij als zeeman van de Companie Maritime Belge tientallen keren was aangemeerd. Dirk was 25 jaar ervoor al wel eens in New York geweest. Maar New York is Amerika niet. Dat is algemeen bekend. Het was wel zo’n intense week geweest dat hij op de terugvlucht met zijn twee vrienden Kladaradatsch! oprichtte en de Vlaamse televisiewereld bestormde.

Nu was Dirk 55 geworden. En toen ik hem vroeg wat de ultieme droom was die hij nog zou willen realiseren, antwoordde hij prompt: door Amerika reizen. Een maand later vertrokken we voor een tiendaagse rondrit door New England. Een jaar later trokken we voor twee weken naar de Deep South en dompelden we ons onder in de opwindende muziek van Nashville, Memphis en New Orleans. En een eeuwige liefde voor Amerika was geboren.

Het was pas op onze derde reis dat Dirk besloot een klein Moleskine schriftje mee te nemen en nauwgezet iedere dag zijn belevenissen in de Verenigde Staten toe te vertrouwen aan hetzelfde soort papier waarop ooit zijn grote held Ernest Hemingway zijn avonturen in Europa schreef. Op onze tocht langs de westkust beschrijft Dirk de adembenemende schoonheid van de natuur die we op Highway 101 doorkruisen maar ook onze onverwachte ontmoetingen en gesprekken met Amerikanen in kleine stadjes zoals Eureka of Bandon of in spannende grootsteden zoals Seattle, Vancouver, Portland en San Francisco.

Want Amerika is en blijft een enigma. Soms oerconservatief. Dan weer progressiever dan Europa. Dirk gaat op zoek naar de clichés die in Europa over de VS bestaan en doorbreekt ze soms maar moet ze soms even vaak bevestigen. In Miami worden we immers geconfronteerd met dat oppervlakkige, bekrompen Amerika. Maar als we de zomer erna naar de grote meren trekken en van Chicago, via Detroit en Toronto door Amish Country in Pennsylvania rijden om te eindigen aan de Jersey Coast en New York, geraken we overdonderd door dat geweldige, tegenstrijdige, onvatbare land.

Dirk schrijft iedere dag van die 7 weken die wij samen door de Verenigde Staten en Canada reizen nauwgezet op wat hij ziet, hoort maar vooral ook voelt. Onbevangen, vaak met relativerende humor, kritisch waar het moet, begrijpend waar het kan. En zo wordt “De ontdekking van Amerika” een persoonlijke, aparte gids voor iedereen die de onbedwingbare nood voelt om het machtigste land van de wereld in al zijn grootsheid en met zoveel kleine kantjes te ontdekken.

Lees hier de-ontdekking-van-amerika !

Joke

Deze diashow vereist JavaScript.

Dit bericht werd geplaatst in Om te lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s